Reméljük, nemsokára csak homályos emlék lesz, amikor a járvány miatt este 8 után otthon kellett maradni 😬 A hetivacsi aloldal régi terv volt, végül a kijárási korlátozás alatt indult el “Vacsora 8 után” néven. Bárhogyan is, itt változatos vacsora ötleteket gyűjtök össze – mert van élet a párizsis szendvicsen túl is 🙂
Vegán lencsefasírt krumplisalátával
Vagy pontosabban fogalmazva: lencse-nemfasírt, nem-majonézes krumplisalátával De ez furán nézne ki a címsorban. Viszont a kettő külön-külön és együtt is nagyon finom lett! Gluténmentes és vegán vacsi.
Vöröslencse-leves (dhal) pirított tofuval
Újévi fogadalmam – de inkább vágyam – volt, hogy új ételeket, alapanyagokat próbáljak ki, tovább bővítsem az ebéd- és vacsora repertoárt Vettem például vöröslencsét és tofut is. Nem feltétlen akartam együtt felhasználni őket, de aztán találtam két receptet, amik szerintem remekül illenek egymáshoz.
Sült karfiol vadas mártással, zsemlegombóccal
Vadas mártást eddig talán egyszer készítettem életemben, pedig szeretem, csak valahogy sose jut eszembe mikor a milegyenmaazebéd kérdést felteszem magamnak. Most viszont a húslevesbe főzött zöldségek maradékát látva beugrott, hogy ebből (is) szokták készíteni – vagy legalábbis lehet maradékmenteni vele
Csicseriborsó-fasírt (falafel)
Házi hummuszt készítettem a hétvégén – nagyon finom lett, több féle ízesített változatot kipróbáltam: egy részébe chilit, másik részébe curryt kevertem. Frissen sült baguette is volt hozzá 😋 A krém viszont kicsit sok lett, így ma fasírtgolyóhoz hasonló finom ebéd készült belőle 😛
Mindenmentes kürtőskalács teszt
Hétvégén lezajlott a Nagy Mindenmentes Kürtőskalács Kísérlet 😁 Rég ki akartam próbálni a házi kürtőskalácsot – mire eljutottam idáig, úgy hozta az élet, hogy már nem csak glutén-, hanem tej- és tojásmentesnek is kellett lennie. Tojás pótlására sok ötletet találtam, de mivel nem tudtam, hogy ebbe a tésztába mi a legjobb, így végeztem egy kis kísérletet
Padlizsános-paradicsomos tészta
Pasta alla Norma – vagyis szicíliai padlizsános-paradicsomos tészta! Egyszerű, kevés hozzávalóból gyorsan összedobható és nagyon finom – még nekem is ízlik, annak ellenére, hogy nem kimondottan szeretem a paradicsomos ételeket.
Salátaleves pirított sonkával
Salátaleves??? 😳 Na igen, elsőre nekem is elég furán hangzott… meg másodszorra is 😅 De aztán eszembe jutott, hogy káposztából is készítünk levest – jó kis frankfurtit 😋 -, akkor talán salátából se olyan elvetemült ötlet.
Spenótos-csicseriborsós vegán ragu
A hűvös őszi idővel együtt engem is elért egy kis megfázás vagy vírus, vagy mi. Ebben a tápláló raguban minden benne van, amire ilyenkor szüksége lehet a szervezetnek: gyömbér, fokhagyma, chili, curry… Fűszeres, ízletes, ráadásul gluténmentes és vegán is.
Vegán bableves
Ritkán főzök bablevest – főleg azért, mert mindig későn jut eszembe, hogy elfelejtettem beáztatni 🙈 Most hús nélkül, sok zöldséggel, tojás- és gluténmentes csipetkével készült – mindenmentesek kedvéért 🙂
Házi csirkehúsos ravioli
Sose gondoltam volna, hogy raviolit készíteni ilyen egyszerű 😃 Nemrég kaptam ajándékba egy ügyes kis formát, amivel szaggatni, tölteni, összenyomni is lehet a tésztát. Elsőre egy húsos változatot próbáltam ki.
Hideg sárgadinnyeleves szőlővel
Nyár vége, ősz eleje – még van dinnye, de már szőlő is egyre több és szebb kapható. Hát akkor legyen belőlük egy nyárőszi leves, főzni nem kell, csak jóóól behűteni.
Spenótos harcsa leveles tésztában
Hal és spenót… valahogy rákattantam mostanában erre a párosításra 😋 Nálam a leveles tészta is házilag készült, így ez most nem volt egy gyorsan összedobott vacsora, de boltit használva leegyszerűsíthető a recept.
Rántott patisszon fűszeres joghurttal
Itt a patisszon-szezon! Bevallom, eddig nem igazán kerültem szoros kapcsolatba vele, de elhatároztam, hogy ezen idén változtatok! Elsőként rántva készült, fűszeres-joghurtos mártogatóssal. Nyáresti baráti sörözgetéshez is remek kísérő lehet!
Tonhalas-spenótos villámtészta
Végre egy recept, ami nem csak a nevében gyors, hanem tényleg 😃 Amióta rábukkantam, kb minden héten elkészítem, annyira finom és praktikus! […]

Burgerezzünk otthon!
Régi tervem volt már a házi hamburger, amihez a bucit is itthon sütöm. Most végre elkészült: buci teljes kiőrlésű lisztből, házi húspogácsa, duplasajt 🧀🧀, saláta 🥗, házi szósz… köretnek pedig barnarizs-chips és egy kis fetasajtos vegyes saláta 😋 […]
Gofri serpenyőben
Ezen a furcsa időjárással összezavart napon – amikor óránként váltakozott a hóesés és a ragyogó napsütés, a szél és a havaseső, mindez áprilisban – úgy éreztem jól jönne egy édes vacsora. Legyen gofri! Az az tény, hogy nincs gofrisütőnk, csak egy pillanatra bizonytalanított el, menni fog az anélkül is! 🙃 […]
Hummusz házilag
Volt már egy poszt mindenféle krémek-kenőkék témában, most kibővül a repertoár egy újabb finomsággal. Persze készen is lehet kapni hummuszt, de sokkal kreatívabb, ha otthon készítjük el 😀 […]
Tejszínes tenger gyümölcsei tészta
Nagyon szeretem a halat minden féle formában, de a tenger egyéb gyümölcseivel eddig nem nagyon próbálkoztam. Ha egy kicsit különlegesebb vacsira vágyunk, érdemes kipróbálni ezt az egyszerű receptet. Főzés közben olasz zene, egy pohár finom olasz fehérbor – és már tálalhatjuk is a tengerparti hangulatot! […]
Frankfurti leves
Az év eddigi leghidegebb hétvégéjén kedvem támadt újrakezdeni a futást. Hát mit mondjak, jól esett utána egy forró, tartalmas leves! […]
Rántott camembert
Ritkán készítek rántott dolgokat, mert nem szeretem a panírozással járó pepecselést. A rántott camembert kedvéért viszont időnként rászánom magam a procedúrára. […]
Sült alma minden jóval töltve
Desszert, filmnézéshez csemege, de akár könnyű vacsora is lehet az édes, omlós, mindenféle jóval töltött sült alma. Ráadásul csupa egészséges dolog van benne: gyümölcs, magvak, méz… Ilyenek kellenek ahhoz, hogy legyen valami jó is a hideg, sötét téli estékben […]
Sajtfelfújt
Ezt a vacsorát megint egy film ihlette, az egyik jelenetben vacsorára sajtfelfújtat rendelt a főszereplő – és mivel a sajtot minden féle formában nagyon szeretem, gyorsan rá is kerestem a receptre. […]
Hortobágyi húsos palacsinta
…avagy egy grillcsirke második élete 🙂 Maradékok felhasználására is kiválóan alkalmas recept, finom, laktató vacsora. […]
Fűszeres forró sajtkrémleves
Hűűű de régóta ki szerettem volna már próbálni a sajtkrémlevest! És most itt volt a remek alkalom, ugyanis összegyűlt itthon több fajta sajtmaradék, amik mind remekül felhasználhatók ehhez a finomsághoz – akkor is, ha esetleg már egy kicsit megszáradtak […]
Sült pisztráng pirított mandulával
A pisztrángot akkor szerettük meg, amikor a Spartacus ösvényen kirándulva eljutottunk a Visegrádhoz közeli Ördögmalom Erdei Étterembe. Ja, ugord át ezt a receptet, ha nem szeretsz szembenézni a kajáddal… […]
Császármorzsa
Vacsora? Desszert? Reggeli? Akárhogy is, a császármorzsa mindenképp jó választás! Könnyen megjegyezhető recept következik! […]
Téli grillvacsora
Biztos ti is azt hittétek, hogy a grillezéshez nyár kell, meg napsütés, kert, szúnyogok, profi grillsütő… hát nem! Csak az kell hozzá, hogy az ember grillkaját akarjon vacsorázni 🙂 […]
Brokkolikrémleves
Néhány éve szerettem meg a krémleveseket a Babérlevél nevű kis étteremben, ahova ebédelni jártunk a kollégákkal. Azóta beszereztem itthonra is egy botmixert, és például brokkolikrémleves is készül időnként […]
Szilvásgombóc
Bár nincs kimondottan szezonja a szilvának, de ha nem találunk befőttet vagy fagyasztottat, akár szilvalekváros változatot is készíthetünk helyette. Mindenképpen jó sok fahéjas cukorral vagy édesítővel megszórva az igazi! […]
Töltött cukkini
Mondtam már, hogy nem vagyok egy nagy zöldségrajongó? Cukkinit például szerintem kb. 2-3 éve ettem először, viszont kellemes csalódás volt, úgyhogy azóta szoktam rántani, tócsninakelkészíteni – és ezt a darálthúsos töltött változatot is felvettem a menüre. […]
Mákos guba vaníliaöntettel
A héten elkezdődött az advent, jöjjen egy karácsonyi hangulatú recept! A mákos guba ugyanis eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt – a mák sok-sok apró szeme hazdagságot hozott az új évre. […]
Fűszeres túróval töltött gomba
Gomba-recept még nem is volt, pedig én nagyon szeretem sütve, grillezve, húshoz, gombapaprikásnak… és ezt a fűszeres túróval töltött változatot is. […]
Croque monsieur, a francia melegszendvics
Egyszerűen bonyolult. Mármint nem a recept, hanem a film, aminek az egyik jelenetében ilyet készít a főszereplő Meryl Streep. Francia nyelvű recept google fordítóval és egy csipetnyi szerecsendióval 🙂 […]
Kakaóscsiga gluténmentesen
Néha olyan jó ráérősen sütni-főzni! Amikor nem kell rohanni sehova, csak nézni, ahogy szépen alakul a tészta – és belőle például egy finom kakaóscsiga! Gluténmentes blundeltészta recept ráérős délutánokra […]
Sajtkrémmel töltött sült paprika
Nem rajongok a zöldségekért, de ebben a formában még a paprikát is szívesen megeszem! 3 hozzávaló, 10 perc előkészítés, 20 perc sütés – és már asztalon is a vacsora! […]
Palacsinta gluténmentesen
Néha lehet édesség is vacsorára, főleg egy borús szombat estén, amikor valamivel fel kell dobni a hangulatot 🙂 Bevált gluténmentes palacsintareceptem […]
Krémek-kenőkék változatosan
Ha hideg vacsorát tervezünk, akkor sem kell a bolti felvágottaknál maradni – készíthetünk több féle gyors, egyszerű szendvicskrémet, amik között biztosan mindenki talál kedvére valót. […]
Színes tésztasaláta
Régóta terveztem már tésztasalátát készíteni – egyszer vendégségben megkínáltak vele, és felkerült a “bakancslistára”, csak aztán valahogy mindig megfeledkeztem róla. Most a boltban megláttam a színes tésztákat, és erről megint eszembe jutott […]
Hagymaleves
Hetente egyszer-kétszer érdemes levest készíteni vacsorára, jól átmelegít egy hideg nap után. […]
Pontyszelet paprikás lisztben sütve
Több halat kéne ennünk, szerencse, hogy ezt is nagyon változatosan lehet elkészíteni. Ez talán az egyik legegyszerűbb… […]
Fűszeres sült camembert
A sajt nálam nagyon sokáig egyenlő volt a trappistával. Esetleg füstölt sajt, de annál tovább nem merészkedtem. Aztán jött ez a recept… […]
Túróval töltött zsemle
Szeretek gyerekkori kedvenceket készíteni, ilyenkor lehet mindig egy kicsit nosztalgiázni, keresni azokat az ízeket… […]
Saslik sütőben
A legtöbb adventi vásár sajnos elmarad idén. Pedig milyen jó is a kivilágított tereken sétálni, csodálni a sok szép kézműves apróságot, vásárfiát venni, forralt borral átmelegedni és rablóhúst falatozni… […]
Cukkini tócsni fűszeres joghurttal
Eredetileg cukkini fasírtnak hívtam, de a férjem szerint ha valami nem húsból van, ne akarjon annak látszani. Jogos! Úgyhogy marad cukkini tócsni. […]
Tejfölös-kolbászos krumplileves
Hideg téli estéken kellemesen átmelegít egy finom, forró leves vacsorára! A tejfölös krumplileves kolbásszal lesz még tartalmasabb és ízesebb. […]
Túrógombóc
Bár az éttermekben a desszertek között szokott szerepelni, szerintem főfogásnak is beillik a túrógombóc, főleg egy “komolyabb” leves, például gulyás után. […]