Fantás-túrós szelet

Ezen a héten egy gyönyörű, habkönnyű finomságot sütöttem. Kakaós piskóta, tejszínes-túrós krém és a tetején a fantás-pudingos réteg… A legjobb benne, hogy egyáltalán nem telíti el az embert, tehát tényleg addig lehet enni, amíg csak van belőle 🙂 A receptet a férjem anyukájától kaptam, nálunk cukormentes változatban készült. A legtöbb helyen vajas/margarinos túrókrém szerepel a receptben, de így, tejszínhabbal keverve még könnyedebb lesz a krém, úgyhogy én ezt a változatot szeretem.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 5 ek xilit
  • 4 ek AlfaMix liszt
  • 2 ek kakópor
  • 1 cs sütőpor

A túrókrémhez:

  • 0,5 kg túró (a krémesebb fajta, nem a “rögös” állagú)
  • kevés édesítő és citromlé az ízesítéshez
  • 1 cs zselatin
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 cs habfixáló

A fantás réteghez:

  • 7 dl Fanta zero
  • 2 cs vaníliás pudingpor

Először a kakós piskótát készítettem el, a szokásos módon: a tojások sárgáját a xilittel habosra kevertem, hozzáadtam a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet, majd beleforgattam a habbá vert tojásfehérjét. Hipp-hopp, már mehetett is a sütőbe – közepes méretű, magas falú tepsiben, 200 fokon 10-12 perc alatt kész. Kiborítottam a tepsiből, lehúztam róla a sütőpapírt, és hűlni hagytam.

Közben összeállítottam a túrókrémet. Ehhez a túrót villával szétnyomkodtam, kevés xilittel és citromlével ízesítettem. A zselatint kb. 6 ek hideg vízzel összekevertem, majd felmelegítettem – a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően. Amikor már teljesen feloldódott, a túróhoz kevertem.

A tejszínt alaposan be kell hűteni, különben nem fog felverődni. Szép, kemény habbá vertem – egy csomag fixálót is tettem hozzá, hogy biztosan ne essen össze -, majd óvatosan a túróhoz kevertem. Ezzel el is készült a második réteg, a könnyű túrókrém 🙂

A piskótát visszatettem a tepsibe, és egyenletesen rámsimítottam a túrót.

A sárga réteghez a fantát (most már ebből is kapható cukormentes!) apránként hozzáadtam a pudingporhoz, mindig jól alaposan csomómentesre keverve. Először egy furcsa, kicsit nyúlós masszává állt össze, de amikor lassan melegíteni kezdtem, akkor szépen feloldódott. Fokozatosan hozzáöntöttem az egész mennyiséget, és folyton kevergetve addig melegítettem, míg forrni kezdett, és lassan besűrűsödött, puding állagú lett.

A fantás réteget hagytam kihűlni, majd kanalanként a sütemény tetejére öntöttem, vigyázva, hogy lehetőleg minél kevesebb csurogjon le oldalt. Érdemes a közepére csorgatni, úgyis szétfolyik magától annyira, hogy beterítse a sütit. A kész művet rövid időre hűtőbe tettem, hogy a rétegek kicsit megszilárduljanak, majd kis kockákra vágva tálaltam.

Zseniális ez a sütemény, tényleg: nem tömény, nem túlédes, hanem nagyon könnyed. A három réteg tökéletesen harmonizál egymással – nem csak színben, hanem ízben is 🙂