Narancsos tekercs

Piskótatekercsből sosem elég! 🙂 Azt szeretem benne, hogy számtalan különböző töltelékkel elkészíthető, csak a fantázia szab határt neki. Most éppen egy narancsos variáció készült. Bár manapság már egész évben lehet narancsot enni, azért mégiscsak ilyenkor az IGAZI, és nekem mindig a karácsony hangulatát idézi 🙂 Egy hónap múlva itt az ünnep, így már csak ezért is érdemes elkészíteni ezt a szép és finom süteményt. Családi ebédre is vittünk belőle, mindenkinek nagyon tetszett az édes piskóta és a savanykás krém párosítása – habár a krém színe alapján először sütőtökösnek, majd sárgarépásnak tippelték 🙂 Szerencsére, az íze alapján már nem…

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 8 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 70 g xilit vagy eritrit
  • 100 g Schar Mix Universal lisztkeverék

A krémhez:

  • 2 tojás
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom
  • 70 g eritrit vagy xilit
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 2 ek zselatinpor
  • 80 g vaj
  • mandulaforgács a díszítéshez

Először a piskótát készítettem el: a tojássárgáját kikevertem 40 g eritrittel, a fehérjét habbá vertem a maradék 30 g édesítővel. A fehérje esetében először el kell kezdeni felverni, és csak később hozzáadni az édesítőt (vagy cukrot), különben elfolyósodik. A sárgájához adtam a lisztet, majd a hab kb. egyharmadát még a habverővel kevertem bele, a többit spatulával hozzáforgattam. 200 fokos sütőben, a legnagyobb, lapos tepsiben sütöttem meg, 10-12 perc alatt. Közben egy tiszta konyharuhát kiterítettem, behintettem egy kevés porrá őrölt xilittel, egy másikat pedig benedvesítettem.

A megsült piskótát kiborítottam a konyharuhára, lehúztam róla a sütőpapírt, és befedtem a vizes ruhával; néhány percig így hagytam hűlni, hogy ne száradjon ki. Azután leszedtem róla, az alsó, száraz konyharuhával együtt pedig feltekertem a piskótát,  és félretettem.

A krémhez a tojásokat habosra kevertem az eritrittel, a narancs és a citrom reszelt héjával és kifacsart levével. Készíthetjük csak citrommal is, akkor még savanykásabb lesz – én most ezt a narancsos verziót választottam. Átöntöttem egy lábosba, és nagyon kis fokozaton, folyton kevergetve melegíteni kezdtem. Közben egy-két evőkanállal kiszedtem belőle, és feloldottam benne a pudingport, majd visszaöntöttem a tojásos keverékhez. Tovább melegítettem, közben egy kevés piros és sárga ételfestékkel addig ügyeskedtem, míg szép narancssárga színe lett. Erre csak azért volt szükség, mert különben nem lett volna annyira látványos a sárga piskótában a sárga krém… (a kakaós piskóta viszont se színben, se ízben nem illett volna hozzá) Amikor kezdett besűrűsödni, hozzáadtam a zselatinport is, és addig kavargattam, amíg teljesen sima, csomómentes, sűrű krémet kaptam. A tűzhelyről leszedve pár perc múlva belekevertem a vajat is, majd mikor már langyosra hűt, beraktam a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen és kenhető állagú legyen.

narancsostekercs

1-2 óra múlva már eléggé lehűlt és besűrűsödött a krém. A piskótát óvatosan kigöngyöltem, és egyenletesen megkentem az illatos-narancsos krémmel (egy kevés maradjon a külsejére is!), majd feltekertem. A maradék krémmel vékonyan megkentem a tekercs tetejét és oldalát, díszítésként pedig megszórtam mandulaforgáccsal. Lazán letakartam alufóliával, és tálalásig hűtőben pihentettem.

 

Ha ízlett, próbáld ki a többi piskótatekercset is:

 

narancsostekercs

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s