Sajtos stangli

Volt már sok édesség az elmúlt 6 hétben, ideje volt hát, hogy valami sósat-sajtosat is készítsek. Az ilyen harapnivalók mindig népszerűek, legyen szó akár egy baráti borozgatásról, esti teázásról, vagy épp farsangi házibuliról. Ezek sokszor hamarabb elfogynak, mint az édességek – ha elkezdi az ember, nehéz abbahagyni 🙂
Az alábbi sajtos stangli recept eredetijét egy gluténmentes szakácskönyvben találtam, kicsit változtattam rajta. Tökéletes lett, nem száradt ki sütés közben, és egyáltalán nem érződik az ízén, hogy gluténmentes! Hamar elkészül, gyorsan összegyúrható és kisüthető. Egy adagból két tepsi finomság lesz. A recept szerint nejlonzacskóba csomagolva le lehet fagyasztani, és eltenni későbbre – ezt nem próbáltam, de szerintem nehéz lenne akkora adagot készíteni belőle, ami nem fogy el frissen…
Sima finomlisztből is működik, a gluténmentes változathoz Alfa Mix-et használtam.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 ek só
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejföl

Tetejére:

  • reszelt sajt
  • 1 tojásfehérje
  • pirospaprika
A lisztet összekevertem a sütőporral és a sóval. Tettem bele egy kevés fokhagymát is (fokhagyma pehely formájában), határozottan jót tett az ízének!
Ezután hozzáadtam a vajat, a tojások sárgáját, a tejfölt, végül a reszelt sajtot. Trappistát használtam, de lehet egy részét füstölt sajttal helyettesíteni, akkor még ízesebb lesz.
Közben megállapítottuk, hogy mennyire jól néz ki a reszelt sajt közelről 🙂
sajt
Az egészet először villával összekevertem, szétnyomkodtam a vajat benne, majd kézzel jól összegyúrtam.
Pici rizslisztet szórtam a deszkára, kb. fél centi vastagra kinyújtottam a tésztát és csíkokra vágtam. Sütőpapírra tettem, a legnagyobb tepsibe.
nyujtva
A tetejét megkentem a tojások fehérjével, amit villával felkevertem, és egy kevés pirospaprikát is tettem hozzá, ettől szép piros színt kaptak a stanglik.
kenes
szoras
Megszórtam sajttal (szezámmaggal vagy lenmaggal is lehet), és 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. Frissen, langyosan a legjobb, de másnapra is puha maradt.
kesz_borral

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s