Kakaós túrófánk

Itt a farsang, jöhetnek a fánkok! A klasszikus farsangi szalagos fánkon kívül sok fajtát készíthetünk, én tegnap ezzel a kakaós túrófánkkal indítottam a “szezont”. Házi vaníliasodóval és meggymártással tálaltam. És bár kicsit más lett, mint amilyennek képzeltem, nagyon finomra sikerült, főleg ezzel a kétféle öntettel! Minimális liszt van csak benne, nagyrészt túróból áll, így még egészséges is 🙂

Hozzávalók:

A fánkhoz:

      • 25 dkg túró
      • 1 tojás
      • 1 ek eritrit
      • 1 ek kakaópor
      • 40 g rizsliszt
      • 40 g daráltkeksz
      • olaj a sütéshez

A vaníliasodóhoz:

      • 0,5 l tej
      • 2 tojássárgája
      • 4-5 dkg eritrit
      • 1 ek AlfaMix liszt
      • 1 tk vaníliaaroma
      • 1 dkg margarin

A meggyszószhoz:

    • kb. 300 g meggy
    • kevés víz
    • 1 ek eritrit

Édesítésnek ezúttal eritritet használtam. Ennek kicsivel gyengébb édesítő ereje van, mint a cukornak vagy a xilitnek, így aki nagyon édesszájú, az használjon belőle egy picivel többet. Önmagában megkóstolva egyébként nagyon érdekes, kissé “hűvös” íze van, viszont nincs mellékíze – ami a xilitnél nagy mennyiségben azért érezhető. Cukorbetegeknek vagy IR-diétásoknak is tökéletes, mivel nem emeli a cércukorszintet, és a szénhidráttartalma is elhanyagolható (1g/100g).

Először a fánktésztát állítottam össze. A túrót krumplinyomóval áttörtem. Hozzátettem a többi alapanyagot, és alaposan összedolgoztam. Eleinte nagyon száraznak tűnt, de aztán villával addig “gyúrtam”, nyomkodtam, amíg leszakadt a karom szépen összeállt. Ha még így is túl száraznak érezzük, akkor egy kevés tejfölt tehetünk hozzá. Félretettem pihenni kb. fél órára, majd kézzel kis gombócokat formáztam belőle, és bő, forró olajban pár perc alatt mindkét oldalukat megsütöttem.

Amíg a tészta pihent, elkészítettem a sodót és a gyümölcsöntetet.

A sodóhoz a tojások sárgáját csomómentesre kevertem az eritrittel és a liszttel, majd tovább kevergetve felöntöttem kb. fél dl tejjel. A többi tejet a vanília aromával feltettem melegedni. Amikor felforrt, félrehúztam és beleöntöttem a tojásos keveréket. Visszatettem a tűzhelyre, és lassan, kavargatva besűrítettem. A végén egy kevés margarint adtam még hozzá.

A gyümölcsöntethez a meggyet egy kevés vízzel és eritrittel addig főztem, míg teljesen megpuhult. Villával kicsit össze is nyomkodtam.

A frissen kisütött fánkocskákat a kétféle öntettel “körítve” tálaltam.

kakaós túrófánk