Paleo kókuszgolyó

A nőnapi duplasütis este másik végeredménye lett ez a reform kókuszgolyó. Őszintén szólva, eddig nem rajongtam az ilyen “mindenmentes” ételekért – amit kóstoltam, az mind olyan volt, hogy jó-jó, de azért nem az igazi. Olyan gluténmentes lisztkeverékekkel szoktam sütni, ami a lehető legjobban hasonlít a búzalisztre; cukor helyett pedig mostanában főleg xilitet vagy valamilyen mesterséges édesítőt használok. Ez a kókuszgolyó viszont pozitív meglepetés volt: tényleg nagyon finom, pedig glutén-, tej- és tojásmentes, valamit hozzáadott cukor nélkül készült – csak a datolya természetes cukortartalmával kell számolni. Nem tartalmaz semmilyen mesterséges édesítőt sem, ráadásul sütés nélkül készül, csupa egészséges összetevőből, gyorsan és egyszerűen – hát kell ennél több? 🙂

Jöjjön tehát a múltkori kókusztekercs “kistestvére”, paleo kivitelben!

Hozzávalók:

  • 1 bögre magozott aszalt datolya
  • 1 bögre dió
  • 1/3 bögre kakaó
  • 1/3 bögre kókuszzsír
  • 1/2 bögre kókuszreszelék, + egy kevés a külsejére
  • ízlés szerint fahéj. reszelt narancshéj

A datolyát éles késsel apró darabokra vágjuk. A diót szintén felaprítjuk.  Ez megtehetjük úgy is, hogy két réteg szalvéta vagy papírtörlő között nyújtófával alaposan összetörjük-préseljük. Nem kell nagyon apróra darálni!

 A datolyát elkeverjük a dióval, a kakaóporral és a kókuszreszelékkel. Ízlés szerint egy kevés fahéjjal. esetleg reszelt narancshéjjal ízesíthetjük. Hozzáadjuk a felmelegített, megolvadt kókuszzsírt. Az egészet turmixgépbe tesszük és összekeverjük. Ha nagyon száraz, akkor egy kevés vizet lehet tenni hozzá.

Nedves kézzel golyókat formázunk belőle, amiket kókuszreszelékbe forgatunk. Ekkor még nagyon lágynak tűnik az állaga, hiszen a kókuszzsír olvasztva került bele, de nem kell aggódni: hűtőbe tesszük, így megdermed, visszakeményedik a kókuszzsír, és körülbelül fél óra múlva már fogyasztható is a kókuszgolyó!

Engem abszolút meggyőzött róla, hogy érdemes elszakadni a megszokott liszt-tojás-cukor-vaj felállástól, más, különlegesebb, “reform” hozzávalókkal is kísérletezni.

Vélemény, kérdés: