Tegnap egy esti születésnapozásra kellett összedobnom valami gyors, egyszerű tortát. Az ősz még ugyan messze, de már kezdődik a szilvaszezon. Mindig meglepődöm, hogy milyen olcsó gyümölcs, és megállapítom, hogy gyakrabban kéne venni – akár sütibe, akár frissen fogyasztani. Ráadásul a blogon is méltatlanul mellőzve volt eddig – egyedül szilvásgombóc készült belőle tavaly. Némi keresgélés után találtam egy szilvás-zabpelyhes receptet, amit kicsit átalakítottam “mentesre”, és a kis kapcsos kerek formámban sütve remek születésnapi torta lett belőle!
A zab több szempontból is fontos és jó alapanyag. Magas a rost- és a fehérjetartalma; lassú felszívódású szánhidrát, ami az inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség miatt diétázóknak fontos szempont. Gluténmentes diétában is fogyasztható, arra viszont figyelni kell, hogy a csomagoláson legyen feltüntetve a “gluténmentes” jelző. Legtöbbször ugyanis a zabpehely a tárolás, feldolgozás során gluténnal szennyeződik, mivel olyan üzemben készül, ahol más gabonákkal is dolgoznak. Diéta esetén tehát mindenképp gluténmentes zabpelyhet keressünk! Én most a DM-ben tudtam legegyszerűbben hozzájutni, de bioboltokban is lehet kapni többfélét.
Arra még érdemes figyelni, hogy a magas rosttartalom miatt a zab azoknál is okozhat puffadást, akiknek semmilyen ételallergiája-érzékenysége nincs. Emiatt mértékkel kell fogyasztani – ebből a sütiből például nyugodtan meg lehet enni 1-2 szeletet 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 tojás
- 60 g xilit
- 100 g teljes kiőrlésű barna rizsliszt
- 1 kk fahéj
- fél csomag sütőpor
- 75 g laktózmentes vaj
- 1 dl laktózmentes tej
A tetejére:
- kb. 15 szem szilva
- 40 g xilit
- 75 g laktózmentes vaj
- 3 dkg gluténmentes zabpehely
Ismét barna rizslisztet használtam a tésztához, mivel ez szintén lassú szénhidrát. Ráadásul nagyon finom piskótát is sikerült már készíteni belőle, így gondoltam, hogy egy ilyen egyszerű kevert tésztához is megfelel – így is lett 🙂
A tojásokat habosra kevertem a xilittel, majd a lisztet, sütőport, puha vajat hozzáadva összeállítottam a tésztát. Pici tejjel hígítottam rajta, és fahéjjal ízesítettem, mert az szerintem nagyon jól illik a szilvához.
A kisebbik kerek, kapcsos sütőforma aljára sütőpapírt tettem, az oldalát vajjal kikentem és rizsliszttel megszórtam. (Ha épp nem tortaként akarjuk tálalni, akkor természetesen egy sima téglalap alakú, tepsiben is elkészíthető.) A tésztát a tepsibe simítottam.
A szilvát megmostam, kimagoztam, és felezve-negyedelve a tészta tetejére rakosgattam, jó szorosan – így kb. 15 szem szilvát használtam el hozzá.
A másik 75 g vajat összedolgoztam a xilittel és a zabpehellyel, és kis darabokra “csipegetve” eloszlattam a szilva tetején. Nem lesz elég folyékony a keverék ahhoz, hogy teljesen elkenjük, de ahogy bekerül a meleg sütőbe, a vaj úgyis el fog olvadni és szétfolyik a süti tetején.
170 fokos sütőben kb. 45 perc alatt sült meg – ha nagyon pirul, de tűpróba alapján még nyers, akkor vegyük kicsit lejjebb a hőfokot, hogy át tudjon sülni. A végén persze már pirulhat a teteje, attól lesz szép 🙂
A sütőből kivéve csak egy kicsit kell várni, hogy a keretet le lehessen szedni (vagy kiemelni a tepsiből és szeletelni) – és már tálalhatjuk is, még melegen akár 🙂 De kihűlve, másnap reggel is nagyon finom volt.
Szerencsére ezt a sütit nagyon gyorsan össze lehet állítani, utána pedig már csak hagyni kell, hogy megsüljön. Így tökéletes olyan alkalmakra, amikor kevés idő van sütögetni, vagy nem akarunk sok időt a konyhában tölteni, de még is valami nagyon finom desszerttel vagy uzsonnával lepnénk meg a vendégeket, a családunkat – vagy magunkat 🙂
Ha ízlett, próbáld ki a többi gluténmentes tortát is: