Már régóta “szemeztem” a sajttortával, mondhatnám úgy is, hogy bakancslistás süti volt 🙂 Így aztán nagyon megörültem, amikor a blog indulásakor a sógornőm elküldte a receptjét. Korábban volt egy próbálkozásom, ami nem járt sikerrel, ez a recept viszont tökéletesen működött! Kellemesen keverednek benne az enyhén sós és az édes ízek, mindez kiegészítve a gyümölcsös öntettel… könnyed, mennyei desszert, ráadásul egyszerű. És még jól is néz ki 🙂 További előnye, hogy a rétegek vastagsága ízlés és alapanyagok függvényében szabadon variálható. Én most pl. az eredeti receptnél kevesebb mascarponet használtam, így a krém csak kicsivel lett vastagabb, mint a kekszréteg az alján.
Hozzávalók:
- 25 dkg omlós (gluténmentes) keksz (pl. Gullón MARIA)
- 10 dkg olvasztott margarin
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg xilit
- 1,5 evőkanál rizsliszt
- 2 kávéskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja vagy leve
- 1,5 dl tejföl
- 3 tojás
- a gyümölcsöntethez 300 g meggy vagy ízlés szerinti piros gyümölcs
A kekszet egy nagy műanyag edényben klopfolóval összetörtem – lehet darálni is, de most nem volt kéznél a gép, egyszerűbb volt így megoldani.
Közben a margarint egy kis lábosba tettem, és mérsékelt lángon melegítve felolvasztottam.
Amikor a margarin teljesen elolvadt, a kekszmorzsát apránként hozzáöntöttem és jól összekevertem. Sűrű massza lesz belőle, ezt kell a kapcsos tortaforma alján szétteríteni, kézzel egy kicsit belenyomkodni.
Előmelegítette sütőben, 175 fokon kb. 10 percig sütöttem.
Közben előkészítettem a krémet.
Ehhez a mascarponét beízesítettem a xilittel és a citrom kifacsart levével. Ízlés szerint lehet édesebbre készíteni – én alapvetően kevesebb édesítőt szoktam használni, mint amit a receptek írnak, mert nem szeretem, ha túl “csömör” a süti. Ennek a könnyed krémnek meg különösen jót tesz, ha nincs túlédesítve.
A krémhez adtam a tejfölt és a rizslisztet. Ha van otthon vaníliánk, azt is tehetünk hozzá – én most kihagytam, így is finom lett.
Végül egyesével hozzáadtam a tojásakat, mindig jó alaposan elkeverve a krémmel.
Már önmagában a krém is remekül nézett ki, és nagyon finom volt 🙂
Időközben kivettem a sütőből a kekszes alapot. Ráöntöttem a krémet, és egy kicsit elsimítgattam.
Mehet is a sütőbe! Persze ahány recept, annyi fél sütési időt és hőfokot írnak… Én kb. 150 fokon sütöttem nagyjából egy órán keresztül. Közben szépen megemelkedett, főleg a széle, de nem kell aggódni, hűlés közben “összeesik” egy kicsit. Nem kell túlsütni, akkor jó, ha már picit kezd sárgulni a teteje. Ekkor még lágynak tűnhet a tészta, de ha kihűlt, pont jó lesz! 🙂
Amíg a torta hűlt, összedobtam még hozzá egy kis gyümölcsöntetet: 300 g. meggyet egy kevés xilittel ízesítve lassú tűzön megpuhítottam, közben fakanállal összegyomkodtam kicsit. Természtesen lehet bármilyen “pirosbogyós” gyümölcsöt használni, akár vegyesen; de kínálhatjuk lekvárral is.
Amikor a torta már langyos volt, alufóliával letakarva betettem a hűtőbe. Másnap szedtem csak le róla a kapcsos formát (késsel egy kicsit elválasztottam a krémet az oldalától), felszeleteltem, és gyümölcsöntettel a tetején tálaltam. Ez volt a reggelim, úgyhogy jól indult a napom 🙂
Szia érdeklődnék ,hogy mekkora tortaformát használtál a sajttortánál?Köszönöm
szia! kb 28 cm az átmérője