Ezen a héten ünnepeltük a házassági évfordulónkat, ezért most egy olyan süteményt készítettem, ami “Legényhódító” néven szerepel a szakácskönyvemben. Nem tudom, honnan kapta a nevét, mindenesetre az biztos, hogy egy finom süteménnyel a legtöbb férfi szívét meg lehet melengetni 🙂 Hiszen érződik benne a kedvesség, figyelmesség, gondoskodás, amivel készítették.
A sütihez őrölt pörkölt mogyorót kell használni, de mivel ilyet nem találtam a boltban, így nálam a sütés folyamata kiegészült a mogyorótöréssel-pirítással-darálással. Így egy kicsivel macerásabb, ha viszont őrölt mogyorót veszünk, akkor nagyon hamar összedobható.
Hozzávalók:
A tésztához
- 500 g AlfaMix liszt
- 1 cs sütőpor
- 100 g xilit
- 15 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 ek citromlé
- 7-8 ml mogyoróaroma
- kb. 0,5 dl tej
A töltelékhez
- 10-12 dkg őrölt, pörkölt mogyoró (törökmogyoró)
- 50 g xilit
- 1 ek citromlé
- 2 tojás
Valamint tetejére 1 tojás, és kb. 5 dkg durvára vágott mogyoró.
A lisztet összekevertem a sütőporral és a xilittel. Hozzáadtam a kisebb kockákra vágott margarint, két egész tojást, ízesítettem citromlével és mogyoró aromával.
A kézi mixer dagasztó spiráljával közepes fokozaton addig kevertem, amíg a margarin-darabok összemorzsolódtak a liszttel, közben hozzáadtam kb. 0,5 dl tejet.
Ezután kézzel összegyúrtam egy cipóba a tésztát, fóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe.
A töltelékhez először is feltörtem a mogyorót, majd egy serpenyőben, alacsony fokozaton megpirítottam egy kicsit. Közben rázogattam, kevergettem időnként, hogy oda ne égjen.
Amikor kezdett nagyon finom illata lenni, a héja pedig könnyen levált róla, akkor félretettem hűlni. Utána megtisztítottam, majd ledaráltam.
A darált mogyorót összekevertem a xilittel, a tojással és a citromlével.
A tésztát két részre osztottam. Az egyiket rizsliszttel megszórt deszkán nagyjából akkorára nyújtottam, mint a tepsi (kb. 25 x 35 cm).
A sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és elegyengettem-nyomogattam, hogy mindenhol kitöltse a széleit is.
Megkentem a mogyorókrémmel.
Sütőpapírból kivágtam egy tepsi méretű darabot, pici rizsliszttel megszórtam, és ezen nyújtottam ki a tészta másik felét. Ráborítottam a süti tetejére, majd lehúztam róla a papírt. Finoman lenyomogattam, felvert tojással megkentem, villával megszurkáltam.
Mivel nálam nem maradt már mogyoró, így a tetejére nem raktam, de jobban mutat, ha megszórjuk durvára vágott mogyoróval, esetleg dióval.
175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt kész is lett.
Amikor kihűlt, kisebb kockákra vágva lehet tálalni a meghódítani kívánt legénynek 🙂