Kakaós csiga

Hétvégére megérkezett a borongós, esős idő. Mit tehet ilyenkor az ember? Kipróbál egy új receptet 🙂 Valami ráérőset, aminek hétköznap este nem állnék neki. Szeretem, amikor van idő kísérletezni, így most egy újfajta tésztát próbáltunk ki. Úgy voltunk vele, hogy ha jól sikerül, akkor lesz belőle hetisüti, ha nem akkor majd megpróbáljuk újra. Hát, jelentem, sikerült 🙂 Ez pedig nem más, mint a blundel tészta – természetesen gluténmentesen.

A blundel tészta lényegében az élesztős és a vajas tészta keveréke. Már korábban kinéztem a receptet Farkas Vilmos oldalán, ahol videó is található hozzá, így sokkal könnyebb követni a lépéseket, hajtogatásokat. Az alaptésztából készülhet kakaós csiga, túrós táska, lekváros háromszög stb. Mivel a férjem már régóta nyúzott a kakaós csigáért, így elsőként most ez lett belőle. Csak egy féladagot készítettünk, de így is két napra való péksüteményünk lett 🙂 Több helyen írták egyébként, hogy – megformázva, sütés előtt – fagyasztani is lehet, legközelebb ezt is ki fogom próbálni, így csak elő kell kapni a mélyhűtőből és kisütni.

Nem a leggyorsabb sütemény, de viszonylag kevés munka van vele, csak többször kell 20-30 perceket pihentetni, emiatt időigényes. A végeredmény miatt viszont mindenképp megéri nekiállni! 🙂

A formázáshoz, hajtogatáshoz érdemes az eredeti videót megnézni, mert leírva bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában, viszont minden egyes lépés fontos!

Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 100 g rizsliszt
  • 400 g Nutri Free mix per pane lisztkeverék
  • 250 ml tej
  • 10 g kristálycukor
  • 40 g xilit
  • 1 tojássárgája
  • 25 g friss élesztő

Először a “vajalapot” készítettem el. Ehhez a vajat a rizsliszttel összegyúrtam – a gép dagasztóspiráljával, alacsony fokozaton, rövid ideig, hogy ne legyen felhabosítva, csak simára keverve. A lisztes vajat aztán a tálból kiszedtem egy darab sütőpapírra. 20 g-ot visszatettem a keverőtálba – ennyi kell a tészta másik részéhez -, a többit pedig becsomagoltam a papírba, négyzetes alakúra formáztam, és betettem a mélyhűtőbe.

Ezután összeállítottam a kelt tésztás részt. A visszatett 20 g vajalapra ráöntöttem a tejet, belemorzsoltam az élesztőt, hozzámértem a cukrot és a xilitet, majd következett a tojássárgája és a liszt. Az eredeti recept szerint egy kevés só is kellene bele (ahogy minden édes tésztába szokás tenni), viszont ebben a Nutri Free lisztkeverékben eleve van valamennyi só, így nem szükséges tenni hozzá. Dagasztókarral alaposan összegyúrtam a tésztát.

A gluténmentes kelt tészta más állagú szokott lenni, mint a sima lisztből készült. Ez nem áll össze egy kis gombóccá, hanem lágyabb állagú. Emiatt először a tálban hagyva pihentettem kicsit. Nagyjából 20 perc múlva kezdett egy kicsit megkelni. Ekkor már az állaga is érezhetően megváltozott, így picit olajos kézzel ki tudtam venni a tálból, és cipót formázni belőle. A tetejébe éles késsel vágtam egy keresztet, hogy kelés közben szét tudjon nyílni.

További kb. 10-15 perc kelesztés után már gyönyörűen készen állt a tészta arra, hogy belecsomagoljuk a közben megfagyott vajalapot 🙂 Utóbbit ki is szedtem a mélyhűtőből, hogy ne legyen kőkemény, mire dolgozni kell vele.

A kelt tésztát a kereszt alakú bevágás 4 részre osztotta, ennek megfelelően úgy nyújtjuk ki, hogy négy kis “fület” készítünk neki, középen pedig vastagabbra hagyjuk egy kicsit a tésztát. Olyan lesz, mint egy négylevelű lóhere – és tényleg szerencsét hoz 🙂

A közepére tesszük a fagyos, de már nem kőkemény vajalapot, és a négy fület ráhajtva becsomagoljuk. (Ezért kell középen vastagabbra hagyni, mert így lesz alul-felül nagyjából egyforma a tészta)

Ezután a nyújtófával elkezdjük “kiütögetni” a vajat a tészta sarkai felé, hogy egyenletesen eloszlassuk benne, majd hosszúkás négyzet alakúra nyújtjuk a tésztát.

Következik a hajtogatás: egy szimpla és egy dupla után pihentetés, majd még egy dupla.

Szimpla hajtáshoz képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, és a jobb és bal odalát egymásra hajtjuk középen. Majd 90 fokkal elforgatjuk, és ismét kinyújtjuk hosszúkásra, kb. 1 cm vastagra. Ekkor következik a dupla hajtás: ehhez 4 részre osztjuk a téglalapot, jobb és bal szélét behajtjuk a középvonalig, majd az egészet még egyszer félbehajtjuk a középvonal mentén.

Hajtogatás után letakarva hűtőbe tesszük 20 percre. Ezután ismét kinyújtjuk, és még egy dupla hajtást kap, majd megint 20 perc pihenés következik a hűtőben.

Nyújtás közben időnként ellenőrizzük, hogy nem ragad-e le a tészta, és ha kell, akkor bátran tegyünk alá lisztet. Rizsliszt a legjobb erre, az nem tapad, szépen lehet nyújtani rajta. Hajtogatásnál aztán a felesleges lisztet lesöprögethetjük a tésztáról, így nem lesz túl lisztes, száraz a végeredmény.

Ezzel készen is van a blundel tésztánk, már csak kakaós csigát kell formázni belőle 🙂 Ez lesz a könnyebb és rövidebb része a sütinek…

A tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, igyekezzünk minél szabályosabb téglalap alakot formázni belőle. Olvasztott vajjal megkenjük, majd vastagon megszórjuk xilittel kevert kakaóporral. (A kakaó mennyiségének kb. 2-2,5-szeresét tettem hozzá xilitből a keverékhez.) Ezután még a kakaós felületet megspricceljük olvasztott vajjal, hogy ne legyen száraz a csiga belseje.

Feltekerjük a tésztát a rövidebb oldalánál fogva. A hengerből kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített, 210 fokos sütőbe tesszük. Az eredeti receptben gőzös sütőt javasolnak, ehhez tehetünk a sütő aljába egy hőálló tálban vizet – mi most enélkül sütöttük, légkeveréssel, de lehet, hogy gőzzel egy kicsit még puhább lett volna a végeredmény.

Ekkor már tényleg nem kell sokat várni, hiszen 10-12 perc sütés elég neki. Utána langyos-édesített tejjel megkenhetjük a tetejét, hogy még puhább-szaftosabb legyen.

Érdemes még melegen megkóstolni… mennyei! 🙂 Igazából kellemes meglepetés volt, hogy elsőre ilyen jól sikerült. Gyerekkorom uzsonnáit idézte,  talán lehetett volna egy kicsit még kakaósabb, de egyébként alig bírtuk abbahagyni 🙂 Másnap reggel pedig sütőben pár perc alatt felmelegítettük, hogy olyan legyen, mint a frissen sült 🙂

 

Vélemény, kérdés: