Vasárnapi uzsonnára készült ma egy adag farsangi “szalagos” fánk.
Hozzávalók (kb. 12 db. fánkhoz)
– 25 dkg liszt (Schär Bread-Mix)
– 1,5 dl tej
– 1,5 g élesztő
– 5 dkg margarin
– 4 tojássárgája
– 2,5 dkg xilit
– 1 teáskanál rumaroma
– csipet só
– egy kávéskanál citromlé
– lekvár
Az élesztőt egy kevés tejben felfuttattam, majd a liszt közepébe öntöttem, és félretettem pihenni egy kicsit. Közben a margarint felolvasztottam, a tojássárgájákat pedig összekevertem a tejjel, xilittel, rumaromával, citromlével, csipet sóval.
Amikor az élesztő megkelt a liszt közepén, robotgéppel dagasztani kezdtem, és részletekben hozzáadagoltam a tejes-tojásos keveréket, meg az olvasztott, langyos margarint. Alaposan megdagasztottam, majd jó 3/4 órát kelesztettem meleg helyen.
Rizslisztes deszkán kicsit összegyúrtam, ujjnyi vastagra nyújtottam, és egy nagyobb vizespohárral köröket szaggattam belőle.
Bő olajban kisütöttem – ne legyen nagyon forró az olaj, mert hamar megég – sajnos az első adagnál én is így jártam… “Szalagos” attól lesz, hogy a két oldala aranybarnára süt, a széle körben viszont világos marad – ez a szalag rajta.
A megsült fánkokat szalvétára szedtem, hogy a felesleges olajat felszívja, majd lekvárral tálaltam.
Vidám farsangi sütögetést mindenkinek! 🙂
Szerző: TABORIKRISZTA, Ekkor: 2017. FEBRUÁR 5.