Gyömbéres-csokis kocka

Javában benne vagyunk már az őszben, bár egyelőre szép napos időnek örülhetünk, de ilyenkor azért már gyakoribbak a megfázások, vírusok. Korábban is írtam már a gyömbér jótékony hatásairól a gyömbéres-fahéjas keksz kapcsán, most ismét egy olyan sütit készítettem, amit ez a fűszer ízesít. Persze igazán egy jó forró gyömbéres tea formájában hatásos megfázás ellen, de egy egyszerű csokis-mazsolás süteményt remekül fel lehet dobni különleges ízével. Kimondottan gyorsan elkészíthető, “keverem-sütöm” jellegű finomság. Főleg, ha a csokit reszelve vesszük meg, nem pedig táblában – mert a reszelés azért egy picit megnöveli az elkészítési időt… és a konyhát elborító csoki mennyiségét is 🙂

Hozzávalók:

  • 125 g vaj/margarin
  • 120 g xilit
  • 2 tojás
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 250 g AlfaMix liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 250 g darált csoki
  • 150 g mazsola

A tetejére:

  • 200 g tortabevonó
  •  3-4 ek olaj
  • 100 g diákcsemege

A puha margarint robotgéppel habosra kevertem a xilittel és a gyömbérrel, majd egyenként hozzáadtam a tojásokat is. A lisztet összekevertem a sütőporral és a darált csokival. Kis adagokban a tojásos keverékhez kevertem. Ha nagyon sűrű lenne a massza, akkor egy kis tejjel lehet higítani rajta.

Végül belekevertem a mazsolát is. Aki nem szereti, az természetesen kihagyhatja belőle, anélkül is finom lesz.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb. 25 perc alatt megsült.

Amikor már kihűlt, akkor tálcára borítottam a sütit. A tortabevonót felolvasztottam, kevés olajat is adtam hozzá, hogy fényesebb legyen. Egyenletesen rácsorgattam a süti tetejére, és még mielőtt megdermedt volna, megszórtam az egészet a diákcsemegével.

Amikor a csokimáz megdermedt, kisebb-nagyobb négyzetekre vágva lehet is tálalni a finom, kávé vagy tea mellé való süteményt!