Tejszínes málnatorta

Ez a vidám piros-rózsaszín málnatorta még anyák napjára készült – akkor egy esős vasárnap délutánt sikerült széppé varázsolni vele. Mivel itt a nyár és a kánikula, amikor a gyümölcsös finomságok esnek  legjobban, éppen időszerű, hogy megosszam a  receptet. Ez is a suliban tanult egyik torta, sőt, pont ez volt az egyik gyakorlati vizsgatételem, így szép emlékek kötnek hozzá 🙂

A tejszínes tortáknál a krémek általában nem túl bonyolultak, viszont mivel lágyabbak, és hamar elkezdenek folyni, szerintem nehezebb szépen elkenni, mint a vajkrémeket. Cserébe kevésbé édes, nem olyan “csömör”, tehát aki inkább a könnyedebb finomságokat szereti, annak biztosan örömet szerzünk vele 🙂

A képen egy kisebb, 15 cm átmérőjű formával készült torta látható, mivel a családi ebédre (7-8 főnek) éppen elég volt ez a mennyiség; a receptben viszont a 16 szeletes, kb. 20-22 cm átmérőjű torta hozzávalóit adtam meg.

Hozzávalók

A piskótához

  • 7 db tojás
  • 14 dkg cukor
  • 17,5 dkg ALDI-s gluténmentes lisztkeverék (Korngold)

A krémhez

  • 25 dkg málna (fagyasztott is lehet)
  • 5-10 dkg cukor
  • 6 dl habtejszín
  • a díszítéshez: (fagyasztott) málna és piros tortazselé

A piskótához a tojássárgáját elkevertem a cukor felével, a fehérjét pedig habbá vertem. Közben több részletben hozzáadagoltam a maradék cukrot. A sárgáját fellazítottam egy kis fehérjével, majd néhány laza mozdulattal összekevertem a kettőt. A lisztet több részletben hozzászitáltam a tojáshoz, mindig csak néhány keveréssel, alulról felfelé beleforgatva, nehogy összeessen a tészta. Sütőpapírral bevont tortakarikában 175-180 fokon nagyjából 30 perc alatt megsütöttem. A sütőből kivéve egy kevés rizslisztet szórtam a tetejére, megfordítottam, és időnként megmozgatva – hogy le ne ragadjon – hagytam teljesen kihűlni. Amikor már langyos, be lehet tenni a hűtőbe, vagy akár a fagyasztóba, hogy gyorsabban lehűljön. Ezután egy nagy recés késsel – vagy ha van, erre a célra kifejlesztett tortavágóval – vízszintesen három egyforma részre vágjuk a piskótát.

A krémhez a málnát egy kis lábosba tesszük, és kevergetve főzzük. Amikor már forr, hozzáadjuk a cukrot – ízléstől és a málna édességétől függ a pontos mennyiség. Tovább főzzük, míg a cukor teljesen elolvad, és a krém besűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni.

A tejszín habbá veréséhez fontos, hogy az alapanyag jó minőségű legyen – minél magasabb zsírtartalmút válasszunk, és felhasználás előtt mindenképp hűtőben tároljuk több órán át. Hidegen szép kemény habot fogunk tudni verni belőle – azután már csak arra kell figyelni, hogy ne legyen belőle vaj 🙂 Nem is kell “kőkemény” habbá verni, hiszen a málnakrém még sűríteni fog rajta.

A tejszínt csak akkor kezdjük el felverni, ha a málna és a piskóta is teljesen kihűlt, mivel a habot rögtön fel kell használni – különben összeesik. A felvert tejszínbe egyszerűen keverjük bele – fakanállal vagy kézi habverővel – a megfőzött málnát. Kész is a tortakrémünk!

A krémet szépen, egyenletes rétegekben töltsük be a piskóták közé – hagyjunk belőle a tetejére, az oldalára és a díszítéshez is! A betöltött torta tetejét és oldalát vékonyan vonjuk be a krémmel, majd tegyük hűtőbe, hogy kicsit dermedjen. Ha van recés habkártyánk, akkor díszítésként körbehúzhatjuk vele az oldalát – ha szépen csináljuk, akkor ettől egészen profinak fog tűnni a torta 🙂

Végül a díszítés. Ezt persze ízlés és fantázia szerint lehet variálni: gyümölccsel kirakni és zselézni; vagy az egészet tejszínhab-rózsákkal (fehér tejszínhabbal, vagy a torta saját krémjével) feldíszíteni; esetleg a tejszínhabra körbe 16 szem gyümölcsöt tenni a szeletek jelölésére stb. Én most azt a verziót választottam, ami a vizsgára is kellett: a maradék málnás krémből – habzsák segítségével – körbedíszítettem a tortát, a közepét kiraktam málnával, és piros zselével bevontam a gyümölcsöt.

Sajnos felszeletelt formában erről nem készült kép, de azt hiszem fogunk még ilyet enni a nyáron, úgyhogy lesz alkalmam pótolni 🙂

málnatorta