Születésnapomra kaptam egy szuper aprító-daráló gépet, amit mindenképp szerettem volna kipróbálni a héten, így olyan sütit kellett választanom, amihez valamit darabolni-vágni-reszelni kell. A receptkönyveimet lapozgatva véletlen akadtam rá egy cetlire, amin ennek a diós-kakaós szeletnek a receptje szerepelt. A gépet tehát diódarálással avattam fel – mondanom se kell, sokkal kényelmesebb így, mint késsel vagy a kézzel tekerhetős masinával aprítani. Pillanatok alatt meglett a darált dió, magát a tésztát pedig egyébként is gyorsan össze lehet állítani, úgyhogy ez így tényleg egy villám-süti lett! 🙂
A hetisüti+ oldalon azt is elolvashatjátok, hogyan lehet ebből – vagy más hasonló receptből – jópofa karácsonyi ajándék: instant süti, avagy üvegbe zárt desszert 🙂
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 8 dkg darált dió
- 8 dkg kakópor
- 15 dkg xilit
- 20 dkg margarin
- 4 tojás
- kb. 1 dl tej
A margarint mikróban felolvasztottam, és robotgéppel habosra kevertem. Egyenként hozzáadtam a tojásokat, és ezekkel is elkevertem. Ezután hozzáöntöttem a száraz hozzávalókat, majd a tejjel együtt alaposan összedolgoztam a tésztát.
Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam és elsimítottam, majd 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőrizzük, de vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad!
Mivel nincs benne sok liszt, helyette kakaópor és darált dió egészíti ki a tésztát, így nem lesz száraz, morzsálódós, hanem még másnapra is puha marad. Tökéletes reggeli kávé mellé való sütemény 🙂
Ha mégis száraznak éreznénk, vagy egy kis extrával még feldobnánk, akkor vízszintesen ketté lehet vágni, és megkenni savanykás lekvárral, esetleg csoki- vagy mogyorókrémmel.