Túrós-gyümölcsös tekercs

Igazi csapatmunkával készült ez a süti: a férjem adta az ötletet – én megsütöttem; ő lefotózta – én megírtam; végül együtt megettük 🙂

Volt már több piskótatekercs is tavaly: epres, gesztenyés, lekváros – és mindegyik olyan jól sikerült, hogy az idei kínálatból sem maradhat ki. A férjem ötlete volt, hogy ezúttal kakaós tésztája legyen, túrós töltelékkel. És ha már túró, akkor a pirosbogyós gyümölcsök sem maradhatnak ki – így állt össze ez a remek koncepció 🙂 A gyümölcsökkel ráadásul sikerült egy kis nyarat varázsolnunk a télbe. Egyszóval: tökéletes!

Hozzávalók:

  • A piskótához:
      • 8 db tojássárgája
      • 4 tojásfehérje
      • 70 g xilit
      • 90 g gluténmentes süteményliszt
      • 1 ek cukrozatlan kakaópor

     

  • A töltelékhez:
      • 30 dkg túró (krémes állagú)
      • 1-2 ek citromlé
      • 4-5 ek xilit (őrölve)
      • 1 mokkáskanál vanília aroma
      • kb. 100 g pirosbogyós gyümölcs

A tekercshez a piskótát a szokott módon készítettem, annyi különbséggel, hogy a 100 g lisztből 10 g-ot (kb. egy evőkanál) cukrozatlan kakaóporral helyettesítettem. A tojások sárgáját alaposan kikevertem a xilit felével, majd hozzáadtam a kakaós lisztet. Ezúttal több féle gluténmentes tettem bele vegyesen, mivel voltak itthon maradékok, amiket fela akartam használni. Így kb. 40 g Schär Mix Pâtisserie mellé került bele egy pici AlfaMix, a többi részét pedig egy Castello márkájú gluténmentes keverék adta. Ez utóbbi semmilyen mesterséges adalékot nem tartalmaz, csak rizs-, kukorica- és köleslisztet. Talán ettől, talán a kakaóportól, mindenesetre ez a piskóta egy picivel tömörebb lett, mint a korábbiak. Ennek ellenére ugyan olyan szépen fel lehetett tekerni, nem repedt szét.

A 4 tojásfehérjét habbá vertem a xilit másik felével, majd beleforgattam a tojásos-lisztes részbe. A nagy gáztepsire sütőpapírt tettem, ráöntöttem a tésztát, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütöttem. Forrón ráborítottam egy konyharuhára (szórjuk be porrá őrölt xilittel, hogy ne ragadjon rá a tészta), lehúztam róla a papírt, és betakartam egy nedves konyharuhával. Így hagytam egy ideig hűlni, hogy ne száradjon ki.

Amikor már langyos volt, a vizes konyharuhát levettem róla, az alsóval együtt pedig feltekertem, és így hagytam teljesen kihűlni.

Közben összedobtam a nagyon egyszerű tölteléket: a túrót egyszerűen beízesítettem citromlével, xilittel és egy kevés vanília aromával. Ha nagyon tömör lenne, lazíthatjuk egy kevés tejföllel, de ne legyen túl híg, mert akkor kifolyik a tekerecsből.

túrós tekercs

Ezután a piskótát kitekertem, egyenletesen elkentem rajta a túrókrémet, rászórtam a gyümölcsöt, és óvatosan feltekertem. Én direkt apró bogyós gyümölcsöket választottam, de ha nagyobb szeműeket szeretnénk bele  (pl. szeder, eper, meggy) akkor érdemes ezeket kisebb darabokra vágni, hogy szépen fel lehessen velük tekerni a tésztát.

Pici pihentetés után lehet is tálalni, nem túl vékony szeletekre vágva. Ízlés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, vagy megszórhatjuk xilittel, de ez már csak “úri huncutság” – enélkül is remek lesz!

Üdítő látvány ebben a nagy hidegben 🙂

túrós tekercs

 

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s