Bár még nyárias az idő, de naptár szerint bizony már itt az ősz, és vele az új szezon gyümölcsei – például az áfonya. Ami nem csak finom, de egészséges is, többek között jó sok C-vitamin van benne, ami a télre való felkészülésnél különösen fontos. Jó hatással van a vérnyomásra és a szívre is – különösen akkor, ha ilyen szeretettel készített süti formájában fogyasztjuk 🙂 Ebben a tortában egy habos-könnyed joghurtos réteggel kombináltam, alulra pedig vékony piskóta került.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 tojás
- 30 g xilit
- 30 g teljes kiőrlésű barna rizsliszt
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 tk sütőpor
- 1 ek olaj
A joghurtos réteghez:
- 30 dkg görögjoghurt (natúr)
- 80 g xilit
- kb. 1 tk citromlé
- kb. 20 g zselatin
- 25 dkg áfonya
A piskótához ugyan azt a receptet használtam, mint korábban a habos-gyümölcsös tortánál. A barna rizslisz nálam nagyon bevált, egészséges (lassú szénhidrát) és olcsó megoldás az egyszerű gluténmentes piskótákhoz, kevert tésztákhoz.
A tojások sárgáját habosra kevertem a xilittel, hozzáadtam a lisztet, útifűmaghéjat (ha nincs otthon, ez el is hagyhatjuk), a sütőport és az olajat, majd a habbá vert fehérjét. A 21 cm-es kerek, kapcsos tortaformában sütöttem meg, 200 fokon kb. 10-12 perc alatt. Amíg a tészta sült és hűlt, elkészítettem a habos-joghurtos-áfonyás krémet.
Görögjoghurtot használtam, mert ez sűrűbb, krémesebb, mint a sima natúr joghurtok. Kikevertem a porrá őrölt xilittel és egy kevés citromlével is beízesítettem.
Zselatinból olyat használtam, amit nem kell melegíteni, csak hidegen hozzákeverni a sűrítendő krémhez. Először néhány kanál joghurtkrémet adtam a porhoz, és alaposan csomómentesre kevertem, majd így kanalaztam bele a krémbe, és jól eldolgoztam benne.
Az áfonyát megmostam, kb. fél maroknyi szép szemet félretettem a díszítéshez. A többit a joghurtos krémhez adtam, és habverővel belekevertem. Ha lenne itthon turmixgépem vagy botturmixom, akkor azzal dolgoztam volna, de a habverővel is sikerült nagyjából összepréselni-törni a szemeket, hogy a krémnek is legyen egy kis színe, és ne egészben legyenek benne az áfonyák.
A tejszínt kemény habbá vertem (előtte hűtőben tároljuk, mert hidegen könnyebben felverődik!), és egy spatulával óvatosan beleforgattam a joghurtba. Ekkor még lehet ízesíteni egy kevés folyékony édesítővel vagy citromlével, ha esetleg nem tökéletes. Megkóstolni mindenképp érdemes, mert nagyon finom már így is a krém 🙂
A piskóta közben szépen kihűlt, így visszatettem a kapcsos formába, és rákanalaztam a krémet. Végül a félretett áfonya szemekkel díszítettem.
Néhány órát hűtőben kell pihennie, hogy a krém elérje a megfelelő állagot. Legjobb, ha csak másnap vágjuk fel. Mi persze megkóstoltuk még aznap este 😛 de akkor még nem lehetett szépen szeletelni. Másnapra viszont már minden szempontból tökéletes lett 🙂 A habos, könnyed, gyümölcsös réteg miatt még a nyarat idézi, de már belelopakodik az ősz hangulata is.
Ha ízlett, próbáld ki a többi habos-gyümölcsös finomságot is: