Sajtos pogácsa

Ezt a pogácsareceptet tavaly szilveszterkor találtuk, és az első kóstoló után rögtön dupla adagot kellett készíteni az év végi bulihoz 🙂 Nagy sikere volt, annak is ízlett, aki nem gluténérzékeny. Az eredeti receptet a http://webcukraszda.hu oldalon találtam, nem is sokat variáltam rajta, csak gluténmentes lisztet használtam. Mivel kelt tésztáról van szó, ezért ezúttal a Schär termékcsalád Bread-mix keverékét választottam, ami kimondottan kenyerekhez és hasonló kelesztett péksüteményekhez való. Nem csalódtam, nagyon szép és könnyen kezelhető tésztát lehetett készíteni belőle. Ezért a pogácsáért még a hőségben is megérte bemelegíteni a sütővel a lakást 🙂 Egy kis almával és borral társítva ez volt a tegnapi vacsoránk, de házibuliba, baráti sörözéshez-borozáshoz is kiváló kísérő lehet! Olcsó és könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 60 dkg Schär Bread-mix lisztkeverék
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 teáskanál só
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 4 dkg élesztő
  • a tetejére: egy tojás, és egy kevés sajt

A lisztet egy nagy tálban összekevertem a sóval, pici cukorral és a tojásokkal. Mivel cukrot nem tartunk itthon, így mostanában, ha a kelesztés miatt kell egy keveset tenni a tésztába, akkor vaníliás cukrot szoktam használni. Nem gluténmentes változatban egyébként sikerült már cukor nélkül is szép kelt tésztát készítenem, de ezek a speciális lisztek kicsit máshogy viselkednek, így most inkább tettem bele cukrot, hogy biztosan megkeljen a tészta.

A margarint mikróban felolvasztottam, hozzákevertem a tejfölt és belemorzsoltam az élesztőt. Jól összekevertem, majd a liszthez öntöttem, és a kézi mixer spiráljával addig dagasztottam, míg a tészta szépen kezdett elválni az edény falától. Ezután letakarva, meleg helyen kelesztettem legalább egy órán keresztül.

Amikor a tészta megkelt, kiborítottam a gyúródeszkára. Szépen, egészben kijött a tálból, és könnyen össze lehetett gyúrni egy nagyon jól nyújtható-formázható gombóccá. A sok margarintól és tejföltől elég olajos lett a tészta, így semmit nem kellett alá tenni, mert egyáltalán nem ragadt se a deszkához, se a kezemhez. Nagyon könnyű és levegős volt, egyszóval tényleg remek kelttészta lett belőle! 🙂

Párszor kinyújtottam és összehajtogattam, majd kb. két ujjnyi vastagra nyújtva kiszaggattam. Mivel nincs pogácsaszaggatónk, így erre a célra egy felespoharat szoktam használni, amit egy baráti házaspár esküvőjén kaptunk 🙂 Pont megfelelő a mérete a szaggatáshoz. Persze pálinkázni is szoktunk belőle 🙂

Tehát kiszaggattam és margarinnal kikent tepsire sorakoztattam a korongokat, majd megkentem tojással és szórtam rájuk egy kevés reszelt sajtot. Előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készült el.

Még melegen megkóstoltuk, úgy a legfinomabb! De (dobozban tárolva) másnapra sem szárad ki. Nyáron egy pohár borhoz, télen egy bögre meleg teához lehet kínálni. Egy adagból két tepsi, kb. 60 db lesz, tehát jut a vendégeknek is 🙂

 

 

Vélemény, kérdés: