Sárgabarack-szelet

Mostanában mindig gyümölcsös finomságok készültek nálunk, így erre a hétre valami más jellegűt terveztem. Aztán megláttam a gyönyörű, érett sárgabarackokat a boltban, és azonnal döntöttem: maradok a gyümölcsöknél még egy hétig, mert muszáj valami sárgabarackosat sütni! Találtam is egy receptet, amit aztán egy kicsit átdolgoztam, így egész más lett a végeredmény, mint amit elképzeltem – sokkal jobb! 🙂 Tejpite-szerű tésztája lett, amihez remekül illik a benne “olvadozó”, édes sárgabarack…

A gluténmentes lisztkeverékek közül ezúttal a Glutenno termékcsalád Dolce Vita süteménylisztjét használtam, amiből korábban már egy nagyon finom kuglóf is készült. Most sem csalódtam benne, tökéletes lett a végeredmény, és másnapra nem száradt ki a sütemény. Egész különleges, ruganyos tészta lesz ebből a lisztből, nekem nagyon tetszik az állaga, és az íze is.

Hozzávalók:

  • 250 g Dolce Vita süteményliszt
  • 4 tojás
  • egy csipet só
  • 250 g olvasztott margarin
  • 50 g xilit
  • 5 ml folyékony édesítő
  • kb. 2 dl tej
  • 20-25 db sárgabarack
  • 20-25 szem mandula

A mandulát pár percre forrásban lévő vízbe tettem, majd szűrőben hideg vízzel átmostam. Ezután már könnyedén le tudtam szedni a barna héjat róla, és konyharuhára tettem száradni. Az eredeti recept szerint a sárgabarackot is meg kellett volna hámozni – én nem vacakoltam vele, csak alaposan megmostam és kimagoztam.

A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, közben hozzáadtam 50 g xilitet. A sárgáját kikevertem a folyékony édesítővel, majd lassan hozzácsorgattam az olvasztott (de már nem forró) margarint. Robotgéppel alaposan összedolgoztam, majd felváltva adagoltam hozzá a lisztet és a tojásfehérjehabot. Végül annyi tejjel higítottam fel, hogy sűrű massza legyen – olyan, ami nem folyik szét magától a tepsiben, de azért egy spatulásaval vagy széles késsel szépen el lehet simítani. Egy közepes méretű tepsit használtam, sütőpapírral kibélelve.

A tésztába fektettem, finoman belenyomkodtam az elfelezett barackokat, üres magházukkal felfelé. Nekem 4 x 5 db. fért el kényelmesen a tepsiben. A magok helyére tettem a mandulát (a nagyobbakba kettőt is lehet), majd ráborítottam a barackok másik felét.

180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt sült át. A tepsiben hagytam egy kicsit kihűlni, majd a barackok “mentén” kockákra vágtam, és megszórtam egy kevés apróra vágott mandulával. Melegen a legfinomabb: a barack szinte olyan benne, mintha nagyon sűrű lekvár lenne, szétolvad az ember szájában… A tészta pedig könnyed, ruganyos; kicsit olyan, mint a tejpite, de annál valamivel sűrűbb, tartalmasabb. A férjem nem győzte dícsérni, minden egyes szelet után újra és újra elmondta, hogy mennyire finom. “Ezt csak akkor lehet abbahagyni, ha elfogy” – ennél jobb visszajelzés nem is kell egy süteményről 🙂

 

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s