Szeretem a muffinokat, mert általában nagyon egyszerű a receptjük – csak keverni és sütni kell -, rengeteg módon variálható, ízesíthető, díszíthető, és nem utolsó sorban, szépen lehet tálalni – muffin papírral vagy anélkül, mindenképp mutatós 🙂
A blog első receptje is egy ilyen süti volt – gesztenyés muffin – ami azóta is vezeti a “ranglistát” itthon 🙂
Most még egy ennél is egyszerűbbet készítettem – mézeskalács-fűszerekkel, amik egy kicsit télies hangulatot kölcsönöztek neki, de ez éppen illett is a nem túl barátságos időjáráshoz.
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt (AlfaMix vagy Schär Mix Pâtisserie
- fél csomag sütőpor
- 1/4 bögre xilit
- 50 g margarin
- 3 tojás
- 3/4 bögre tej
- 1 teáskanál fűszerkeverék (szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió; vagy készen kapható mézeskalács fűszerkeverék)
- fél teáskanál mandulaaroma
- 1 táskanál fahéj
- kevés tortabevonó a díszítéshez
A lisztet kimértem egy nagy tálba, és elkevertem a sütőporral meg a xilittel.
A margarint megolvasztottam – teljesen folyékony legyen, különben nem lehet szépen belekeverni a tésztába.
A tojás elhabartam a tejjel, majd ezt a keveréket és az olvasztott margarint is a liszthez öntöttem.
Hozzáadtam a fűszereket, és kézi mixerrel alaposan összekevertem a tésztát. Közben kóstolgattam, hogy javítani tudjam a fűszerek arányát.
Manulaaromát csak azért tettem bele, mert éppen volt itthon, egyébként anélkül is finom. Mivel alapból egy semleges ízű tésztáról van szó, így elég nagy szabadságot ad az ízestésben.
Lehet hozzá adni vaníliát is, esetleg egy kevés kakóport, vagy akár csokidarabokat…
A tésztát muffinformába kanalaztam – nem kell színültig tölteni, mert eléggé megdagad sütés közben. Kb. egy evőkanálnyi massza elég egy muffinhoz. Így nekem ebből a mennyiségből 15 szép kis muffin lett.
190 fokon kb. 20 percig sütöttem – tűpróbával kell ellenőrizni, hogy átsült-e.
Amikor nagyjából kihűltek, egy kevés tortabevonót megolvasztottam, és kidíszítettem vele a muffinokat.