Január 6-án véget ért a karácsonyi időszak, elkezdődött a farsang. Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy évekkel ezelőtt egyszer szerveztünk egy „Népek bálja” nevű farsangi bulit, ahol mindent a különböző nemzetek szokásai köré rendeztünk: a résztvevők beöltöztek egy-egy ország népviseletébe, tanultunk skót és görög táncot, és a büfé kínálatát is igyekeztünk a témához igazítani. Akkor találtam rá a brazil kólás-kókuszos sütemény receptjére. Bár nem esküszöm meg rá, hogy valóban a brazilok nemzeti ételéről van szó 🙂 valószínűleg inkább az alapanyagok, a Brazíliában is termő kóla és kókusz miatt kapta a nevét. Mindenesetre farsang első hetében ezt a sütit készítettem el.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt – nálam gluténmentes Schär Mix Pâtisserie
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg xilit
- 4 tojás
- 1,4 dl kóla – cukormentes „zero” kólát használtam
A lisztet összekevertem a kakaóporral és sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját pedig kikevertem a xilittel. Hozzáadtam a kólát, majd a lisztes keveréket, végül a tojásfehérjét. Kapcsos tortaformában sütöttem meg, hogy a krémmel és a mázzal könnyebb legyen majd összeállítani. 150 fokon kb. 20 percig kell sütni.
A krémhez többféle receptet találtam a neten, de egyik se tetszett igazán – volt, amelyikhez cukrozott sűrített tejet kellett volna használni; a másikhoz rengeteg margarint, de ennél könnyedebb krémet szerettem volna, így végül egy pudingos változatot készítettem.
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag tejszínes pudingpor
- 8 dl tej
- 4 ek xilit
- 10 dkg kókuszreszelék
