Brazil kólás-kókuszos süti

Január 6-án véget ért a karácsonyi időszak, elkezdődött a farsang. Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy évekkel ezelőtt egyszer szerveztünk egy „Népek bálja” nevű farsangi bulit, ahol mindent a különböző nemzetek szokásai köré rendeztünk: a résztvevők beöltöztek egy-egy ország népviseletébe, tanultunk skót és görög táncot, és a büfé kínálatát is igyekeztünk a témához igazítani. Akkor találtam rá a brazil kólás-kókuszos sütemény receptjére. Bár nem esküszöm meg rá, hogy valóban a brazilok nemzeti ételéről van szó 🙂 valószínűleg inkább az alapanyagok, a Brazíliában is termő kóla és kókusz miatt kapta a nevét. Mindenesetre farsang első hetében ezt a sütit készítettem el.

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt – nálam gluténmentes Schär Mix Pâtisserie
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg xilit
  • 4 tojás
  • 1,4 dl kóla – cukormentes „zero” kólát használtam

A lisztet összekevertem a kakaóporral és sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját pedig kikevertem a xilittel. Hozzáadtam a kólát, majd a lisztes keveréket, végül a tojásfehérjét. Kapcsos tortaformában sütöttem meg, hogy a krémmel és a mázzal könnyebb legyen majd összeállítani. 150 fokon kb. 20 percig kell sütni.

A krémhez többféle receptet találtam a neten, de egyik se tetszett igazán – volt, amelyikhez cukrozott sűrített tejet kellett volna használni; a másikhoz rengeteg margarint, de ennél könnyedebb krémet szerettem volna, így végül egy pudingos változatot készítettem.

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 csomag tejszínes pudingpor
  • 8 dl tej
  • 4 ek xilit
  • 10 dkg kókuszreszelék
A pudingot a csomagolásán lévő leírás szerint készítettem el, és a végén kevertem bele a kókuszreszeléket. Találtam még itthon mandula aromát, így azzal még felturbóztam kicsit, de anélkül is jó. Amikor a torta már egy kicsit kihűlt, akkor ráöntöttem és elegyengettem rajta a krémet.
A mázhoz kelleni fog még egy csomag tejszínes puding, 1 ek kakaópor, 1 ml folyékony édesítő és 3 dl kóla. Ezeket előbb hidegen összekevertem, majd lassú tűzön melegítve, folyamatosan kevergetve főztem, amíg besűrűsödött, végül rásimítottam a torta tetejére. Díszítésként megszórtam még egy kis kókuszreszelékkel.
Érdemes egy-két órára hűtőbe rakni, hogy a krém és a máz megszilárduljon. Utána szedjük csak le a keretet róla, így már szépen szeletelhető – bár nekem megrepedezett a máz a tetején, de az ízén ez szerencsére nem változtat 🙂
A tésztában egyébként nem igazán érződik a kólaíz, viszont jó “habos”, könnyed lesz a szénsavtól.
pixiz-16-01-2017-10-25-31

Vélemény, kérdés: