Gyümölcs-kenyér

Ezt a süteményt gyerekkoromban “Mamisüti” néven ismertem – nagymamám készítette ugyanis gyakran, és a családi szótárban így szerepelt. Jóval később tudtam csak meg, hogy gyümölcskenyér a “becsületes” neve. Nekem azért most már mindig Mamisüti marad 🙂

A nagymamám 93 évet élt. Az utolsó éveit már kórházban töltötte, de előtte nagyon aktív nagymama volt: 10 unokája körül segédkezett felváltva. Nem csak sütit készített, hanem sokat játszott velünk, hegedűórára kísért, kikérdezte a leckét. A receptjeit pedig továbbadta Anyukámnak, ő pedig most nekem 🙂 Egy régi füzetben megtaláltuk a receptet, amit a tesóm írt le úgy 7-8 éves korában.

Sokféle gyümölcskenyér recept létezik, ez egy kicsit szárazabb fajta, nem az a kuglóf-szerű. Alapból tejmentes a recept, és szerencsére teljesen jól működött gluténmentes süteményliszttel, cukor helyett pedig xilittel. Arra azonban diéta esetén figyelni kell, hogy az aszalt gyümölcsöknek magas a cukortartalma!

Maga a tészta nagyon gyorsan összeállítható, ami inkább időigényessé teszi, az a magvak, aszalt gyümölcsök, csoki feldarabolása.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 5 dkg xilit
  • 2 ml édesítő
  • 28 dkg liszt (Alfa Mix)
  • fél csomag sütőpor
  • kb. 30 dkg “belevaló”: magvak, aszalt gyümölcsök ízlés szerint (dió, mogyoró, mandula, mazsola; aszalt áfonya, szilva; kandírozott gyümölcsök)
  • 1 db alma
  • 100 g étcsoki

A magvakat, gyümölcsöket és a csokit éles késsel felaprítottam. Ne hagyjunk benne túl nagy darabokat, mert akkor szét fog esni tőle a süti! Almát (nyersen, apró darabokra vágva) érdemes tenni bele, mert így nem lesz száraz.

A tojásokat pár perc alatt habosra kevertem a xilittel és az édesítővel, majd hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet. Sűrű tészta lesz belőle, ebbe kevertem még bele a magvas-gyümölcsös-csokis aprólékot.

Ebből a mennyiségből két őzgerinc-formára való sütemény lesz – ha van két formánk, akkor egyszerre is süthetjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam, és szépen elegyengettem a tésztát. Ne érjen a forma tetejéig, mert sütés közben még dagadni fog!

175 fokon kb. 40-45 percig kell sütni – tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e. Ne hagyjuk nagyon kiszáradni! (Én kb. 30 perc után lejjebb vettem 150-re a hőfokot, mert úgy tűnt, hogy túl gyorsan barnul a teteje)

Rácsra téve hagytam kihűlni, majd éles késsel szeleteltem. Nagyon jó lett, nem érződött rajta a gluténmentesség. Ha nem fogy el rögtön az egész, akkor frissentartó fóliába csomagolva tároljuk, így nem szárad meg, és napokig eláll.

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s