Néhány hete vettem egy csomag teljeskiőrlésű barna rizslisztet, most szántam rá magam, hogy ki is próbáljam. Úgy gondoltam, elsőként egy egyszerű piskótával kísérletezek, amit szépen meg lehet pakolni mindenféle finomsággal 🙂 Mivel volt még itthon maradék habtejszín, amit el akartam használni, így végül csokihab került rá, megszínesítve egy kis gyümölccsel.
A barna rizsliszt azért jó, mert nem csak gluténmentes, hanem lassan felszívódó szénhidrát is, így cukorbetegek, IR-esek, diétázók is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 tojás
- 30 g barna rizsliszt
- 1 ek útifű maghéj
- 2,5 ml folyékony édesítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 ek olaj
A csokihabhoz:
-
- 2,5 dl habtejszín (növényi, cukormentes Hulalát használtam)
- 1-2 ek zselatin
- 3 ek kakaópor
- 2-3 ek méz
- 2,5 dl növényi, cukormentes Hulala habtejszín
Továbbá: kb. 100 g pirosbogyós gyümölcs
A piskótához a tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját kikevertem az édesítővel – alapvetően jobb szeretem a xilitet vagy más természetes cukorpótlót használni, de most elfelejtettem venni, és csak folyékony édesítő volt itthon. Ezzel óvatosan kell bánni, mert nem túl kellemes mellékíze lehet – ezért is került a csokihabba méz.
A tojássárgájához adtam az olajat is, majd a sütőporral és útifűvel kevert barna rizslisztet, végül beleforgattam a habbá vert tojásfehérjét is.
Ez az adag egy kis méretű, kerek szilikonos tortaformába volt elég – mivel először próbálkoztam a rizslisztes piskótával, így nem mertem nagy adagot készíteni…
180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt megsült; utána még a sütőben, kicsit nyitott ajtónál, lassan hagytam kihűlni.
Közben a jól behűtött tejszínt habbá vertem, hozzáadtam a zselatint, a kakaóport és a mézet.
A gyümölcsöket lecsepegtettem, a nagyobb darabokat kettőbe-háromba vágtam, és jól megraktam vele a piskótát, majd a tetejére kanalaztam a csokihabot. Letakarva hűtőbe tettem néhány órára, végül egy kis csokireszelékkel díszítettem a tetejét.
Nos, az első kalandom a barna rizsliszttel kimondottan jól sikerült 🙂 A piskóta puha lett, nem száradt ki, nem morzsálódott. A gyümölcs és a csoki pedig tökéletes “rakomány” a tetején.
Gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukor nélkül – ÉS még finom is! 🙂