Csokihabos-gyümölcsös piskóta

Néhány hete vettem egy csomag teljeskiőrlésű barna rizslisztet, most szántam rá magam, hogy ki is próbáljam. Úgy gondoltam, elsőként egy egyszerű piskótával kísérletezek, amit szépen meg lehet pakolni mindenféle finomsággal 🙂 Mivel volt még itthon maradék habtejszín, amit el akartam használni, így végül csokihab került rá, megszínesítve egy kis gyümölccsel.

A barna rizsliszt azért jó, mert nem csak gluténmentes, hanem lassan felszívódó szénhidrát is, így cukorbetegek, IR-esek, diétázók is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 30 g barna rizsliszt
  • 1 ek útifű maghéj
  • 2,5 ml folyékony édesítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 ek olaj

A csokihabhoz:

    • 2,5 dl habtejszín (növényi, cukormentes Hulalát használtam)
    • 1-2 ek zselatin
    • 3 ek kakaópor
    • 2-3 ek méz
    • 2,5 dl növényi, cukormentes Hulala habtejszín

Továbbá: kb. 100 g pirosbogyós gyümölcs

A piskótához a tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját kikevertem az édesítővel – alapvetően jobb szeretem a xilitet vagy más természetes cukorpótlót használni, de most elfelejtettem venni, és csak folyékony édesítő volt itthon. Ezzel óvatosan kell bánni, mert nem túl kellemes mellékíze lehet – ezért is került a csokihabba méz.

A tojássárgájához adtam az olajat is, majd a sütőporral és útifűvel kevert barna rizslisztet, végül beleforgattam a habbá vert tojásfehérjét is.

Ez az adag egy kis méretű, kerek szilikonos tortaformába volt elég – mivel először próbálkoztam a rizslisztes piskótával, így nem mertem nagy adagot készíteni…

180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt megsült; utána még a sütőben, kicsit nyitott ajtónál, lassan hagytam kihűlni.

Közben a jól behűtött tejszínt habbá vertem, hozzáadtam a zselatint, a kakaóport és a mézet.

A gyümölcsöket lecsepegtettem, a nagyobb darabokat kettőbe-háromba vágtam, és jól megraktam vele a piskótát, majd a tetejére kanalaztam a csokihabot. Letakarva hűtőbe tettem néhány órára, végül egy kis csokireszelékkel díszítettem a tetejét.

Nos, az első kalandom a barna rizsliszttel kimondottan jól sikerült 🙂 A piskóta puha lett, nem száradt ki, nem morzsálódott. A gyümölcs és a csoki pedig tökéletes “rakomány” a tetején.

Gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukor nélkül – ÉS még finom is! 🙂

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s