Levendulás muffin

Nemrég kaptam egy csokor levendulát a kolléganőmtől, végre kipróbálhattam a “virágos” sütit. Sokféle receptet néztem a neten, leginkább a citromos párosítás tetszett. Kekszek, torták, piskóták… végül a muffinra esett a választás. Egy citromos alapreceptből indultam ki, ezt bolondítottam meg a levendulával, és került még rá díszítésként egy citromos máz, meg persze némi virág.

És hogy milyen íze van a levendulának? Nos, egy helyen azt olvastam, hogy pont olyan, mint az illata. És tényleg! Nem lehet máshogy leírni, annyira különleges és jellegzetes – egyszerűen csak levendula íze van. A citromhoz mindenesetre nagyon jól illik, kellemesen keveredik a savanyú és az édeskés aroma.
Kókuszzsírral és laktózmentes tejjel készült, így glutén- cukor- és laktózmentes is a süti!

Hozzávalók:

    • 1,5 bögre gluténmentes sütemény-lisztkeverék
    • 1 csomag sütőpor
    • fél bögre xilit
    • 1 tojás
    • negyed bögre kókuszzsír
    • 1 bögre laktózmentes tej
    • 1 citrom
    • 1 evőkanál szárított levendulavirág

A levendulát frissen kaptam, így először is meg kellett szárítani. Kis csokrokba kötve fejjel lefelé fellógattam őket. Mivel szárazon nagyon hullik, a legkisebb érintésre is, érdemes olyan helyre tenni, ahol nem zavar: teraszra, kertbe, vagy – jobb híján – a lépcsőházba. Nagyjából egy hét múlva lemorzsoltam a virágokat száráról, és egy tálcán szétterítettem, hogy amit nem használok fel rögtön, az tudjon még száradni. Végül a virágos tálca még a fotózáskor is jól jött 🙂 A süteményhez használt mennyiséget alaposan átválogattam egy kis tálkába, hogy ne maradjanak benne szár-darabok. A kezem és a lakás is kellemes levendula illatban úszott, mire mindent előkészítettem.

A muffinhoz először a száraz hozzávalókat egy tálba öntöttem, belereszeltem a citrom héját és tettem hozzá egy nagy evőkanál levendulát. Hozzákevertem a tojást, az olvasztott kókuszzsírt, majd robotgéppel összedolgoztam, közben a laktózmentes tejjel fokozatosan higítottam. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tésztából minden szilikonos muffinformába tettem egy-egy evőkanálnyit, így épp egy tálca (12 db) lett belőle. Kb. 20-25 perc alatt megsült.

A mázhoz kifacsartam két citrom levét, és belekevertem annyi porrá őrölt xilitet, hogy jó sűrű fehér krémet kapjak. Ez került a kihűlt muffinok tetejére, végül – még mielőtt a máz megdermedt volna – megszórtam egy kis levendulával.

Különleges ízű, szép és nagyon hangulatos süti lett belőle, biztos, hogy fogok még más levendulás finomságot is készíteni! Ebben a muffinban a citrom íze dominál, a levendula pedig egy extra aromát ad hozzá, már csak az illatának köszönhetően is.

Érdemes tehát néha ilyen újdonságokat kipróbálni, még ha elsőre furcsának is tűnik, hogy virág kerül a desszertbe.

levendulás muffin