Gesztenyés szív

Bár nagyon finom lett a mézeskalács, az ünnepek alatt annyi finomság került az asztalra, hogy egy kisebb adag megmaradt belőle. Picit meg is szikkadtak már így két-három hét alatt, így az újrahasznosításon kezdtem gondolkodni. Igazából csak kellett egy recept, amibe darált kekszet kell használni – így jött a gesztenyés szív ötlete. Ha már tavaly is gesztenyés recepttel indítottuk az évet, gondoltam, őrizzük meg ezt a hagyományt 🙂 Ráadásul ezt a kis desszertet még sütni sem kell – karácsony előtt-alatt úgyis sütöttünk eleget, kezdjük tehát az évet egy gyors, könnyű, édes falatkával!

Hozzávalók:

  • 500 g (két kocka) gesztenyemassza
  • 180 g darált gluténmentes mézeskalács (vagy bármilyen gluténmentes keksz)
  • 30 g xilit
  • 10 dkg margarin
  • 1-2 ek rumaroma
  • egy tábla tortabevonó

A mézeskalácsokat finomra daráltam. Természetesen bármilyen gluténmentes, édes kekszet használhatunk. De ha épp van otthon maradék mézeskalács, vagy más, (akár kicsit már megszáradt), kekesz-jellegű sütemény, akkor az új életre kelhet a gesztenyeszívekben 🙂

A darált mézest/kekszet összekevertem a xilittel, majd hozzáadtam a kis kockákra vágott margarint. Összemorzsoltam, és egy evőkanál rumaromával ízesítettem.

A gesztenyemasszát mikróban feolvasztottam, villával szétnyomkodtam, majd a kekszes keverékhez adtam, és fakanállal az egészet jól összedolgoztam.

Amikor már összeállt, kiszedtem a nyújtódeszkára, és kézzel gyúrtam tovább.

Ujjnyi vastagra nyújtottam (sütőpapírral letakarva, hogy ne ragadjon rá a sodrófára), és szív formákat szúrtam ki belőle. A maradékot persze megint összegyúrtam-nyújtottam-szaggattam, amíg csak tartott a tészta. Tálcára sorakoztatva betettem őket egy kicsit a hűtőbe.

Végül a tortabevonót egy kevés olajjal gőz felett felolvasztottam, és bevontam vele a szivecskék egyik felét.

gesztenyés szív

gesztenyés szív