Sajtos csiga

A múltkori mérsékelt siker a kuglóffal nem riasztott vissza attól, hogy újra próbálkozzam a gluténmentes kelt tésztával. Ezúttal azonban sós változatban készült.

A recept alapját a www.glutenmentesovezet.hu oldalon találtam, és azt hiszem, meg is tartom alapreceptnek, mert nagyon jól működött! Lehet még tökéletesíteni, gyakorolni, de szépen megkelt, jól lehetett vele dolgozni, és kisütve finom puha lett.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 250 gramm Nutri free Mix per pane liszt
  • 0,5 dl langyos tej
  • fél csomag szárított élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 kk só
  • 0,5 dl langyos víz
  • 3 ek olaj

A töltelékhez

  • kb. 6-7 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg sajt (ízlés szerinti fajta)

A lisztet egy nagy tálba szitáltam, hozzákevertem a meglangyosított tejet és az élesztőt. Cukrot ezúttal egyáltalán nem használtam, de az élesztő így is kifejtette a hatását. Hozzáadtam a tojást, sót és 0,5 dl vizet, majd a robotgép dagasztó spiráljával keverni kezdtem. Közben lassan hozzáadagoltam az olajat, és az egészet magas fokozaton szép simára-hólyagosra dagasztottam. Először száraznak tűnt, de pár perc után kezdett összeállni, és végül szép egyenletes tészta lett belőle. Ekkor áttettem egy kisebb tepsibe, és a sütőbe raktam, ott kelesztettem 50 fokon kb. 40 percig (egyébként a konvektor mellett szoktam keleszteni, de most már nem nagyon fűtünk, ezért maradt a sütős megoldás)

Közben előkészítettem a tölteléket.

Nagyon szeretem a sajtokat – szendvicsre, rántva, grillezve, rakott ételek tetejére szórva… hétköznap általában csak trappistát veszünk, de időnként szívesen eszem különlegesebb, markánsabb ízű fajtákat is. Ehhez a csigához most három fajtát használtam: a trappista mellett került bele füstölt és parenyica is. Finom, füstös aromája lett így a csigáknak, de természetesen készülhet csak trappistával is, vagy ízlés szerint bármilyen sajtok keverékével. Lehet kísérletezni 🙂

Tehát lereszeltem a sajtokat, a margarint pedig egy kicsit megolvasztottam – nem  kell, hogy folyékony legyen, csak puha, hogy könnyen lehessen majd kenni.

Közben a tészta megkelt a sütőben. Olajos kézzel kiszedtem, és alaposan átgyúrtam. Lisztet nem tettem alá, nyújtáskor sem – az olaj pont elég volt ahhoz, hogy ne ragadjon le. Szuper volt a tészta, jól gyúrható, nyújtható, formázható – nem is érződött az állagán, hogy gluténmentes! 🙂

Kb. fél centi vékonyra, téglalap alakúra nyújtottam. Megkentem a margarinnal és jó bőven megszórtam reszelt sajttal.

Ezután a hosszabbik oldalán fogva szorosan feltekertem. Néhányszor meghengergettem, hogy összeálljon a formája, majd egy éles késsel 2-3 centi vastag szeletekre vágtam.

A csigákat kivajazott tepsibe tettem, és letakarva még 20 percig kelesztettem. Ekkor már nem kell a sütőbe tenni, mert megolvad benne a margarin és kifolyik – nálam sajnos ez történt, emiatt kicsit “szétcsúsztak” a tekercsek… Elég szobahőmérsékleten, esetleg a melegedő sütő tetején pihentetni.

A második kelesztés után 200 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt megsültek a csigák.

Ahogy már írtam, a tésztával nagyon elégedett vagyok, így biztos, hogy más kelt tésztás finomságokhoz is fogom használni! 🙂 Jók ezek az alapreceptek, mert utána számtalan módon lehet variálni az ízesítést, a formázást, a tölteléket. Sőt, ha só helyett édesítem valamivel a tésztát, akkor jó lehet bármilyen kelt tésztás édes péksüteményhez: már fel is írtam a listámra a kakaós csigát, meg a mogyorókrémes kiflit 🙂