Kókuszos-levendulás torta

Kísérletezős kedvemben voltam hétvégén, ráadásul nyílik a levendula, és még a tavaly leszárított virágból is volt itthon – így hát úgy döntöttem, ismét megpróbálkozom egy levendulás süteménnyel. Korábban már használtam egy muffinhoz, ott citrom egészítette ki az ízét. Most egy fehércsokis-levendulás tortácskát álmodtam meg. Önmagában a fehércsokinak nincs annyira jellegzetes íze, inkább csak édes, akárcsak a levendula. Azt viszont nem akartam, hogy csak a virág íze domináljon, ezért került képbe a kókusz, ami már csak a díszítés miatt is tökéletes választásnak bizonyult. Első próbálkozásként egy mindössze 10 cm átmérőjű, négy szeletes minitorta készült, de szerintem illik is hozzá ez a méret. Így olyan finom, kecses, mint maga a levendula 🙂

Hozzávalók

A piskótához

  • 2 db tojás
  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg ALDI-s gluténmentes lisztkeverék (Korngold)

A krémhez

  • 10 dkg laktózmentes vaj
  • 10 dkg fehércsoki
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg kókusz (+ egy kevés a díszítéshez)
  • 2-3 g szárított levendulavirág

Először a krémet készítettem el, mert állnia kellett egy kicsit a hűtőben ahhoz, hogy kenhető legyen. Lényegében a dobostorta csokikrémjét variáltam át egy kicsit 🙂

A vajat kézi mixerrel kihabosítottam, közben a fehércsokit gőz fölött megolvasztottam. Amikor kicsit kihűlt a csoki, lassan hozzácsorgattam a vajhoz, és alaposan összekevertem. Végül beleszórtam a kókuszt és a levendulát is.

A tojásokat a cukorral szintén vízgőz fölé tettem, és kevergetve kb. 50 fokig melegítettem – bár van ételhőmérőm, de ezúttal nem használtam, mivel legutóbb majdnem rántotta lett a tojásból, mire végre 50 fokot mutatott… Tehát csak úgy érzésre próbáltam megbecsülni, hogy elég meleg legyen, de még ne kezdjen megsülni. Utána géppel habbá vertem egészen addig, míg teljesen kihűlt, és fakanállal a vajas részhez kevertem. Ekkor még elég folyékony volt, de hűtőbe tettem 2-3 órára, hogy a vaj és a csoki visszakeményedjen, így utána már szépen lehetett tölteni vele a tortát.

Furcsa volt mindössze két tojásból piskótát készíteni, de még így se fért bele az összes tészta a 10 cm átmérőjű kis kerek formába… 🙂 A két tojássárgáját a cukor felével simára kevertem, a fehérjét habbá vertem, közben hozzáadagolva a többi cukrot. Óvatosan összekevertem a két tojásos részt, majd rászitáltam a lisztet és fakanállal, néhány nagy mozdulattal beleforgattam. A tortakarikába kanalaztam a tésztát, és 170 fokon 20-25 perc alatt megsütöttem.

Miután kihűt, három egyforma lapra vágtam fel, és betöltöttem az időközben kenhető állagúvá hűlt illatos, levendulás krémmel. A tetejét és az oldalát is bevontam vele vékony rétegben, majd rövid időre a mélyhűtőbe tettem, hogy a kenegetés közben megolvadt krém kifagyjon, szilárduljon kicsit.

Végül díszítésként az egész tortát körbe és a tetejét is beszórtam kókuszreszelékkel.

Tálaláskor tehetünk rá néhány szál virágot – ezt persze nem kell megenni 🙂

Aki szereti a kicsit különlegesebb ízeket kipróbálni, annak mindenképp ajánlom ezt az édeskés, illatos, nyárias hangulatú tortácskát.

levendulás