Gesztenyés piskóta tekercs

Gesztenyés sütiből sosem elég, úgyhogy erre a hónapra is jutott egy. Ezúttal puha piskótába “csomagoltam” a krémet, így egy remek, szépen tálalható sütemény lett belőle. Elég laktató, de hűtőben több napig is eláll. A piskótatekercs készítését egyébként is érdemes megtanulni, mert nem egy ördöngősség, viszont a feltekert tésztát rengeteg féle krémmel meg lehet tölteni, így számtalan variációt elkészíthetünk, amihez épp kedvünk van: a klasszikus lekvárostól kezdve a csokison keresztül a gyümölcsösig. Ennek a gesztenyésnek a krémje is nagyon egyszerű, kevés hozzávalóból, hamar összeállítható. Egyszóval, nagyon praktikus vendégváró sütemény 🙂

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 8 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 40 + 30 g xilit
  • 1 kk citromlé
  • 100 g AlfaMix lisztkeverék

A krémhez:

  • 500 g gesztenyepüré
  • 100 g margarin
  • kevés rumaroma
  • kb. 1 dl főzőtejszín
  • kevés olvasztott étcsokoládé vagy tortabevonó

A piskótát az epres piskótatekercsnél leírt módon készítettem, csak most AlfaMix lisztet használtam, mert épp az volt itthon. Szerencsére ebből is sikerült szép, egyenletes, és könnyen tekerhető piskótalapot sütni.

A 8 tojássárgáját habosra-fehérre kevertem 40 g xilittel. Tojásfehérjéből csak négyet használtam, hogy ne legyen túl levegős a piskóta, akkor ugyanis nehezebb törés nélkül feltekerni, nem lesz annyira “rugalmas” a tészta. A fehérjéket tehát (nem túl kemény) habbá vertem, miközben hozzáadtam a maradék 30 g xilitet és a citromlevet. A lisztet a tojáskrémhez szitáltam, és alaposan belekevertem, majd fakanállal, nagy mozdulatokkal óvatosan hozzáforgattam a tojáshabot. 200 fokos sütőben, a legnagyobb tepsiben kb. 10 perc alatt megsült, közben szépen megemelkedett (sütőpor nélkül is). A sütőből kivéve rögtön egy konyharuhára borítottam, amit előtte egy kicsit beszórtam porrá őrölt xilittel, hogy ne ragadjon a tésztába. Lehúztam a piskóta aljáról a sütőpapírt, és letakartam egy neves konyharuhával, így nem szárad ki. Amikor már langyos volt, akkor a felső konyharuhát leszedtem, az alsó segítségével pedig – viszonylag szorosan – feltekertem. Ekkor még a konyharuhát is belecsavartam a tésztába – lényeg, hogy ha majd a töltelékkel együtt tekerjük fel, akkor már ne maradjon benne 🙂

Amíg a piskóta hűlt, elkészítettem a krémet. Ehhez a gesztenyét előbb villával szétnyomkodtam, majd a kézi mixerrel hozzákevertem a puha margarint, és kb. 1 dl főzőtejszínnel fellazítottam. Bár ízesített gesztenyepürét használtam, de egy kis rumaromát még adtam hozzá. Ha natúr, ízesítés nélküli gesztenyét veszünk, akkor ízlés szerint xilitet is tegyünk hozzá.

Amikor a piskóta kihűlt, óvatosan kitekertem – a tészta olyan, mint a memóriahabos matrac, “emlékszik” az alakjára, így már könnyebb lesz megtöltve újra feltekerni.

A krém kb. 3/4 részét a piskótalapra kentem (a végén egy keskeny csíkot kihagyva), majd szépen feltekertem a tésztát. Mivel ez egy elég sűrű krém, így lehetett elég szorosra tekerni, nem nyomódott ki belőle – viszont nagyon szép, látványos csigavonal lett a süteményben 🙂

A maradék krémmel még megkentem a tetejét és az oldalát, majd egy kevés olvasztott csokival díszítettem, de szórhatunk rá csokireszeléket is, vagy villával “kicifrázhatjuk” a krémet.