Puncs szelet

A facebookon láttam meg nemrég ennek a sütinek a receptjét – megihletett, így elkészítettem a saját verziómat 🙂 (az eredeti recept a Konyhán innen – kerten túl nevű blogon található) Kicsit átvariáltam a beszerezhető hozzávalóknak és persze a glutén- és cukormentességnek megfelelően. És még tejmentes is lett, bár ez csak a végén tudatosult bennem 🙂
Megvettem hozzá idén az első epret is, aminek a felét nyersen elfogyasztottuk, a többiből készült egy gyors házi “lekvár” a süteményhez.
Az eredeti süti csak a nevében “puncsos” – gondolom a legfelsőréteg színe miatt, de ott piros ételfestékkel van megoldva. Én viszont úgy gondoltam, ha már ez a neve, legyen benne tényleg puncs, így a színezett cukormáz helyett puncspudingból készült a rózsaszín réteg.
Kísérleteztem a rizslisztes piskótával is – kukoricakeményítővel kevertem. Így egy kicsit “masszívabb” lett a tészta, ami talán nem is baj a rétegezés miatt.
Ez most egy idő- és munkaigényesebb süti, de azért bátran vágjunk bele, szép lesz a végeredmény 🙂

Hozzávalók:

A piskótalapokhoz:

  • 40 dkg rizsliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 cs sütőpor
  • 14 db tojás
  • 15 dkg xilit
  • 5 ml édesítő
  • 4 ek olaj

A töltelékhez:

  • 2 dl málna, eper vagy meggylé
  • 20-25 dkg eperlekvár
  • 10 dkg margarin
  • 2 ek kakaópor
  • 1-2 ml édesítő
  • 1 ek citromlé

A mázhoz:

  • 1 cs puncs ízű pudingpor
  • 3 dl víz
  • 1 ml édesítő
  • 3-4 ek citromlé

Ebbből a mennyiségből két nagyobb és egy kisebb piskótalap lesz, ugyanis a középső réteghez is piskótát használunk majd. Ez egyébként elég furcsa volt nekem, hogy lényegében két piskóta közé teszünk egy harmadikat 🙂 na de azért ennyire nem egyszerű…
A lisztet összekevertem a sütőporral. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét elkezdtem habbá verni, majd hozzáadagoltam a xilitet és a folyékony édesítőt.
Jó nagy adag tojáshab lett belőle, ehhez öntöttem – alacsony fokozaton tovább keverve – a tojások sárgáját, majd az olajat, végül a lisztet.
Két nagyobb (kb. 20×35 cm-es) és egy kisebb tespibe öntöttem szét a tésztát. 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt sültek meg egymás után. A kész lapokat deszkára borítottam, leszedtem róluk a sütőpapírt, és hagytam kihűlni.

Közben mivel nem volt itthon lekvár, és nem akartam bolti agyoncukrozottat venni, gyorsan elkészítettem egy kis adag házi eperlekvárt 🙂
25 dkg gyümölcsöt apróra vágtam, kevés vízzel és kb. 1 teáskanál xilittel együtt feltettem főni. Lassan kevergetve puhára főztem az epret, közben krumplinyomóval egy kicsit összepaszíroztam.
Amikor kész lett, félretettem hűlni. Nagyon jó illata volt egyébként, el is határoztam, hogy idén főzök “rendes” levárt is 🙂

A töltelékhez a kisebbik piskótalapot egy tálba morzsoltam-tépkedtem. Meglocsoltam a gyümölcslével, citromlével, és hozzáadtam 6-8 ek lekvárt.

Villával összenyomkodtam. A margarint felolvasztottam, hozzákevertem a kakóport, és ezt is a piskótához kevertem.
(A margarinnál vigyázni kell, mert nem mindegyik tejmentes! Ha ilyen diétán vagyunk, akkor ellenőrizzük az összetevőket!)

Az egyik piskótalapot vékonyan megkentem lekvárral, majd elegyengettem rajta a tölteléket. Kicsit lenyomkodtam, és próbáltam egyenletesen eloszlatni.

A tetejét megkentem a maradék levárral, majd befedtem a másik tésztalappal, és egy kis időre a hűtőbe tettem.

A mázhoz puncs ízű pudingport használtam (a Dr. Oetker pl. glutén- és cukormentes). 3 dl hideg vízben elkevertem, kevés édesítővel és a citromlével ízesítettem.
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítettem addig, míg besűrűsödött (vigyázni kell, mert sokáig nem történik semmi, aztán hirtelen “összeugrik”).
Vékonyan megkentem vele a sütemény tetejét, majd amikor kihűlt, visszaraktam a hűtőbe, és csak másnap szeleteltem fel, kb. 3×3 cm-es kockákra.