Ezen a héten egy nagyon egyszerű, „összegyúrjuk-kisütjük” jellegű receptet hoztam, amit a fűszerezése tesz különlegessé és aktuálissá.
Hideg, latyak, influenza… a gyömbér köztudottan nagyon jó ellenszere a megfázásnak és az influenzának, mivel vírus- és baktériumellenes hatóanyagok találhatók benne, valamint csökkenti a lázat, a gyulladást és csillapítja a köhögést. A gyomorra is jó hatással van, sokan hányinger ellen használják.
Azt már talán kevesebben tudják, hogy a fahéjat sem csak az ízéért szeretjük: ez a fűszer csökkenti a vércukor szintet, így cukorbetegek számára kimondottan előnyös. Segíti az emésztést, immunerősítő, enyhe fájdalomcsillapító hatású… mi kell még? 🙂 Vágjunk bele!
Két adagot készítettem belőle, az egyik gluténmentes lett (Alfa Mix lisztből), a másik nem – ehhez finomlisztet használtam. A készítésnél nagyon érződött a különbség. A gluténmentessel nehezebb volt dolgozni: más állagú a liszt, kicsit összetapad, emiatt lassabban állt össze a tészta. Szárazabb is lett, így egy kanál tejfölt adtam még hozzá. A sima finomlisztes változathoz viszont nyújtáskor még egy kis rizslisztet kellett gyúrnom, mert túl lágy volt a tészta.
SPOILER: a végeredmény mindkettőnél egyformán jó lett 🙂
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor / 10 ml édesítő
- 2 dl tej
- fél csomag sütőpor
- 1 kávéskanál gyömbér
- 1 kávéskanál fahéj
A fűszerekből ennyit írt a recept, de szinte egyáltalán nem érződött az ízük a sütiben, tehát lehet kicsivel többet is rakni bele.
A tetejére a csoki mázhoz kell még 100 g tortabevonó és 1 ek olaj, de ezt el is lehet hagyni.
A margarint kockákra vágtam, és elmorzsoltam a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam.
Először a robotgép dagasztó spiráljával dolgoztam, és amikor már kicsit összeállt, akkor kézzel gyúrtam tovább. Az elején nagyon száraznak, morzsálódósnak tűnhet, de ahogy a vaj elkezd a gyúrástól megpuhulni benne, szépen össze fog állni.
A kész tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tettem. Legalább fél órát kell pihentetni – ha több, az nem baj. Nekem 3 óra lett belőle, mert közben elmentünk színházba 🙂
Fél centi vastagra nyújtottam – ehhez rizslisztet használtam, ami gluténmentes, és nem tapad – majd kiszaggattam.
175 fokon kb. 20 percig kell sütni.
Amikor egy kicsit kihűlt, csoki mázzal lehet még feldobni: ehhez 100g tortabevonót kell gőz felett megolvasztani, és egy evőkanál étolajat belekeverni, hogy szép fényes legyen. Egyébként csoki máz nélkül is finom, és akkor még cukormentes is 🙂
Egy bögre jó forró mézes-gyömbéres-citromos tea illik hozzá leginkább, de a reggeli kávé mellé is tökéletes aprósütemény.
Mint minden keksz, linzer, fémdobozban tárolva ez is sokáig eláll – már ha marad belőle 🙂
