Diótorta születésnapra

Szerencsére tavasszal sok születésnap van a családban, így a suliban tanultakat rögtön kamatoztatni tudom otthon is 🙂 Ráadásul ez remek alkalmat nyújt arra, hogy gyakoroljak a vizsgára. A torták közül elsőként a vajkrémes diótortát készítettem el a férjem születésnapjára. Pörköltdiós, édes-krémes töltelék, három diós piskótalap közé töltve. Kollégáim szavazatai alapján a vajkrémes torták közül ez volt a legfinomabb – lekörözve még a csupacsokis süteményeket is.

Hozzávalók

A diós piskótához

  • 7 db tojás
  • 14 dkg cukor
  • 17,5 dkg ALDI-s gluténmentes lisztkeverék (Korngold)
  • 4-5 dkg darált dió

A krémhez

  • 15 dkg dió
  • 30 dkg vaj (laktózmentes)
  • 25 dkg fondán (készen kapható)
  • 3 dkg vaníliás pudingpor
  • 2 dl tej (laktózmentes)
  • 0,4 dl rum
  • a díszítéshez 16 szem egész dió és kb. 5 dkg darált dió

A diós piskótához a tojásokat kettéválasztottam, és a sárgájákat kézi habverővel alaposan kikevertem a cukorfelével. Akkor jó, ha a cukor már teljesen feloldódott benne, és selymes-krémes állagú lesz. Utána a fehérjéket kezdtem el felverni. Amikor már nem mozog a tálban, akkor 2-3 részletben hozzáadagolhatjuk a maradék cukrot, közben folyamatosan tovább kell verni. A jól felvert fehérje a piskóta “lelke” – ettől fog szépen felemelkedni, és sütés után sem esik össze.

A fehérjehabból egy-két fakanálnyit átraktam a sárgájába, és fellazítottam vele, majd az egészet visszaöntöttem a fehérjéhez, és néhány nagy, laza mozdulattal elkevertem. Fakanállal, alulról felfelé kevertem, hogy a hab ne törjön össze. Ezután 2-3 részletben hozzászitáltam a lisztet, az utolsó adaggal a dió is belekerült. Mostanában leginkább az ALDI-ban kapható lisztkeveréket használom, nekem nagyon bevált már többféle süteményhez is – és az ára is viszonylag baráti.

A lisztet is mindig alulról felfelé, óvatos mozdulatokkal forgattam bele, jó sok levegőt “beledolgozva” a tésztába. Ezután 180 fokos sütőben kerek formában sütöttem, kb. 30 perc alatt készült el. Én tortakarikát használtam (aminek nincsen alja), de egy kerek kapcsos tortaforma is tökéletesen megfelel. 20-22 cm átmérőjű formában lesz elég magas ahhoz, hogy háromba lehessen vágni.

Amíg a piskóta sült, előkészítettem a krémet. Ez három részből áll: édes vajkrém, puding (aranykrém), és a pirított, darált dió.

A vajat egy robotgépnek a keverőtáljába tettem, és közepes fokozaton elkezdtem habosítani. Jó 20-25 percig kell keverni, hogy szép fehér habos legyen, ezért célszerű állványos keverőt használni, így közben tudjuk készíteni a többi hozzávalót.

Az aranykrémhez a pudingot hidegen elkevertem a tejjel, majd vízgőz fölött kevergetve-melegítve besűrítettem. Vigyázni kell vele, mert lassan melegszik fel, utána viszont hirtelen “összeáll” – ilyenkor kell gyorsan, erősen keverni, hogy ne csomósodjon. Levettem a gőzről, belekevertem egy keveset a habosodó vajból, és időnként átkeverve hagytam kihűlni.

Közben figyelni kell a piskótára is, mert lassan ki lehet venni a sütőből! Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy átsült-e. Ha igen, akkor kicsit meglisztezzük a tetejét, és kiborítjuk egy sima felületre. Időnként megmozgatva (hogy ne ragadjon le) hagyjuk hűlni. Amikor már nem forró, akkor a kapcsos formát levehetjük. Ha viszont tortakarikát használunk, akkor a teljesen kihűlt tésztát kell egy nagy, széles pengéjű késsel óvatosan kivágni a keretből.

A sütőt ne kapcsoljuk ki, hanem hagyjuk 180 fokon, és a 15 dkg diót egy tepsin elterítve rakjuk be pirulni. Utána hagyni kell teljesen kihűlni, majd ledarálni. Ettől lesz igazán finom diós íze a krémnek!

Közben a vaj szépen kihabosodott. Magas fokozatra kapcsolva a gépet, több részletben hozzákevertem a a fondánkrémet. Ezt cukrász alapanyagokat árusító boltban lehet venni vödrös kiszerelésben, vagy webshopban rendelni. Ha szeretnénk vajkrémes tortákat készíteni, akkor érdemes beszerezni néhány kilónyit – sokáig eláll.

Amikor kihűlt a piskóta, akkor három részbe vágjuk. Ezt óvatosan, a tortát forgatva egy nagy recés késsel is megtehetjük, de lehet kapni direkt erre a célra kifejlesztett eszközt, ami egy mozdulattal szép, egyforma vastagságú karikákra vágja a piskótát.

Ha a puding kihűlt, összeállíthatjuk a krémet: a habos-édes vajhoz keverjük a pudingot és a darált diót, végül a rummal beízesítjük. Jól kenhető, sűrű krémet kell kapnunk. Ha esetleg túl lágy lenne, akkor tegyük be egy kicsit a hűtőbe, hogy a vaj visszadermedjen.

Ezután a diós krémmel betöltjük a három piskótalapot, mindig szépen elegyengetve. A tetejét és az oldalát is vonjuk be vékonyan a krémmel – egy keveset hagyjunk meg a díszítéshez.

A tortát ezután ki kell fagyasztani ahhoz, hogy utána szépen lehessen díszíteni és szeletelni. Kb. 10-15 percre betettem a mélyhűtőbe. Utána óvatosan kézbe vettem, és az oldalát bepaníroztam a darált dióval. Nem kell nagyon belenyomkodni, csak lazán rászórni.

A torta tetején bejelöltem a 16 szeletet. A maradék krémet habzsákba töltöttem, és mindegyik szeletnek a szélére, körbe egy kis kupacot nyomtam. A 16 szem szép, egészséges dióval feldíszítettem a szeleteket, végül a torta közepére is szórtam még egy kis darált diót (egy kerek pogácsaszaggatót raktam rá, abba szórtam, hogy szabályos kör legyen)

Érdemes előző nap elkészíteni, mint ahogy tálalni akarjuk, mert ha áll egy éjszakát a hűtőben, akkor lehet szépen szeletelni – a vajkrém megdermed kicsit, az ízek is összeérnek.

Igazán ünnepi sütemény, a születésnapi asztal dísze lett nálunk 🙂

 

Vélemény, kérdés: