Szedres-ribizlis muffin

Hétvégén egy izgalmas túraútvonalat jártunk be a Börzsönyben, ahol egy meredek kaptató után gyönyörű kilátás nyílt a Dunakanyarra, a hegyekre és a Visegrádi várra. Mivel csak ebéd után indultunk, délelőtt még volt időm megsütni az elemózsiát a kiránduláshoz 🙂 Olyan sütit kellett keresnem, ami jól bírja az utazást és a meleget is, tehát nem krémes, nem kenődik szét, nincs rajta melegben olvadozó csoki- vagy cukormáz. Az egyik szakácskönyvemet lapozgatva találtam rá erre a muffinra. Tökéletes választás utazáshoz vagy túrázáshoz, de akár strandra is, hiszen gyorsan megvan, dobozba téve biztonságosan lehet szállítani, és elég laktató is. Ráadásul a szederrel és a ribizlivel még az erdő hangulatához is illett 🙂 Ha épp olyankor megyünk kirándulni, amikor érik a szeder, akkor szedhetünk is egy marékkal az uzsonnához.

Hozzávalók:

    • 2 bögre gluténmentes sütemény-lisztkeverék
    • 1 csomag sütőpor
    • 1 nagyobb alma reszelve
    • 1,5 bögre szeder és ribizli vegyesen
    • 3 tojás

Ehhez a sütihez is a Schär Mix It! Universal lisztkeveréket használtam, de mivel egyszerű kevert tésztáról van szó, bármilyen gluténmentes keverék megfelel (sőt valószínűleg barna rizsliszttel is működne, ki is fogom próbálni legközelebb).

Nagy előnye még ennek a sütinek, hogy csak egy bögre és egy spatula vagy fakanál kell hozzá, nem kell dekákat méricskélni, és a kézi mixerre sem lesz szükség.

A lisztet elkevertem a sütőporral. Az almát meghámoztam, lereszeltem, és a tojással meg a gyümölcsökkel együtt a liszthez adtam. Spatulával alaposan összekevertem, míg a liszt egyenletesen eloszlott. A piros gyümölcsöktől vicces rózsaszínes lett a tészta nyersen, de kisülve ez már kevésbé látszott.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A tésztát szilikonos muffinformákba kanalaztam – papír helyett most már inkább ezt szoktam használni, mert garantáltan nem ragad bele a süti, nem kell apró darabokban lehámozni róla…

Nagyjából 25-30 perc alatt sült meg, és ugyan ennyi idő alatt el is fogyott volna, ha nem csomagolom el a kirándulásra 🙂

muffin

Cukor vagy édesítő nem kell a tésztába, mivel az almától épp elég édes lesz. A kicsit savanykás gyümölcsökkel együtt nagyon jólesik a túra pihenőjében – a pazar kilátás már csak a ráadás hozzá 🙂

Ha ízlett, próbáld ki a többi gluténmentes muffin receptet is: