Ezt a receptet egy barátnőmtől tanultam pár éve, egy balatoni hétvége során. Azóta rendszeresen készítem, nagyon megszerettük, mert – ahogy a neve is mutatja – kevés munkával, könnyen összedobható. A végeredmény pedig egy finom, könnyed sütemény – habár inkább lepény, mint rétes. Eddig mindig sikerem volt vele 🙂
Ezúttal ebből is két tepsivel készült, az egyik gluténmentes – itthonra, a másik “sima”, ez ment a Diótörés Alapítványnak.
Hozzávalók
- fél kocka (12,5 dkg) margarin
- 20 dkg liszt – ezúttal Schär Mix Pâtisserie lisztkeveréket használtam a gluténmentes verzióhoz
- 10 dkg xilit
- 0,5 ml folyékony édesítő
- fél csomag sütőpor
- fél kg túró
- fél citrom leve
- egy kevés édesítő
- fél kg meggy
- 4 tojás
- fél liter tej
A fél kocka margarint egyenletesen szétkentem a tepsi alján (kisebb kockákra vágva szoktam a tepsibe tenni, majd azokat szétnyomkodom)
A lisztet, sütőport, xilitet és az édesítőt összekevertem; a túrót egy kevés édesítővel és citromlével ízesítettem, a tojásokat pedig összekevertem a tejjel – nem kell habverővel felverni, csak villával.
A süti egyszerűsége abban rejlik, hogy a száraz és a nedves hozzávalókat nem kell sütés előtt összedolgozni, mixelni vagy gyúrni, mint más süteményeknél, hanem külön-külön, rétegenként kerülnek a tepsibe, és a sütés során áll össze belőlük a tészta. Ettől “lusta” a rétes 🙂
Tehát a hozzávalók előkészítése után mindössze annyit tettem, hogy a kivajazott tepsibe szórtam a cukros liszt felét, majd egyenletesen ráterítettem a túrót és a meggyet. Tetejére szórtam a liszt másik felét, végül az egészet leöntöttem a tojásos tejjel.
Ennyi! 🙂
180 fokos sütőben 40-45 percig kell sütni, ha már kezd itt-ott pirulni a teteje, akkor kész.
A tepsiben hagytam kihűlni, utána lehet szépen kockákra vágva tálalni.
