Lusta asszony rétese

Ezt a receptet egy barátnőmtől tanultam pár éve, egy balatoni hétvége során. Azóta rendszeresen készítem, nagyon megszerettük, mert – ahogy a neve is mutatja – kevés munkával, könnyen összedobható. A végeredmény pedig egy finom, könnyed sütemény – habár inkább lepény, mint rétes. Eddig mindig sikerem volt vele 🙂

Ezúttal ebből is két tepsivel készült, az egyik gluténmentes – itthonra, a másik “sima”, ez ment a Diótörés Alapítványnak.

Hozzávalók

  • fél kocka (12,5 dkg) margarin
  • 20 dkg liszt – ezúttal Schär Mix Pâtisserie lisztkeveréket használtam a gluténmentes verzióhoz
  • 10 dkg xilit
  • 0,5 ml folyékony édesítő
  • fél csomag sütőpor
  • fél kg túró
  • fél citrom leve
  • egy kevés édesítő
  • fél kg meggy
  • 4 tojás
  • fél liter tej
A fél kocka margarint egyenletesen szétkentem a tepsi alján (kisebb kockákra vágva szoktam a tepsibe tenni, majd azokat szétnyomkodom)
A lisztet, sütőport, xilitet és az édesítőt összekevertem; a túrót egy kevés édesítővel és citromlével ízesítettem, a tojásokat pedig összekevertem a tejjel – nem kell habverővel felverni, csak villával.
A süti egyszerűsége abban rejlik, hogy a száraz és a nedves hozzávalókat nem kell sütés előtt összedolgozni, mixelni vagy gyúrni, mint más süteményeknél, hanem külön-külön, rétegenként kerülnek a tepsibe, és a sütés során áll össze belőlük a tészta. Ettől “lusta” a rétes 🙂
Tehát a hozzávalók előkészítése után mindössze annyit tettem, hogy a kivajazott tepsibe szórtam a cukros liszt felét, majd egyenletesen ráterítettem a túrót és a meggyet. Tetejére szórtam a liszt másik felét, végül az egészet leöntöttem a tojásos tejjel.
Ennyi! 🙂
180 fokos sütőben 40-45 percig kell sütni, ha már kezd itt-ott pirulni a teteje, akkor kész.
A tepsiben hagytam kihűlni, utána lehet szépen kockákra vágva tálalni.
pixiz-26-01-2017-09-03-56

Vélemény, kérdés: