Mandulás kókuszgolyó (raffaello)

A napokban leesett az első hó a hegyekben, ezért heti finomságnak ehető hógolyók készültek 🙂

Nagyon szeretem a mandulát, és mindent, ami ezzel vagy ebből készült, beleértve természetesen a marcipánt is. Ebben a – raffaellohoz hasonló ízvilágú – golyócskában a kókusz egészíti ki. A mandula egyébként nagyon egészséges is: sok E-vitamin van benne, valamint más vitaminokat és ásványi anyagokat is tartamaz, például B-vitamonokat és káliumot. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenthetjük, ha rendszeresen fogyasztjuk. A mandulás kókuszgolyó gyorsan elkészül, finom, ráadásul jól néz ki 🙂 Remek vendégváró falat, és még csak a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá!

Hozzávalók:

  • 200 g tejpor
  • 200 g kókuszreszelék
  • 100 g xilit
  • 0,6 dl víz
  • 160 g margarin
  • 1 mokkáskanál mandula aroma (elhagyható)
  • kb. 40 db egész mandula

A tejport és 180 g kókuszreszeléket összekevertem egy nagyobb tálban. A vizet feltettem főni a xilittel együtt, a margarint pedig mikróban megolvasztottam.

Amikor a víz felforrt, levettem a tűzről a szirupot, belekevertem a mandulaaromát, és egy kicsit hűlni hagytam. (Az aromát el lehet hagyni, de így erősebb lesz a mandula íz, egy kicsit marcipános beütése lesz tőle)

Felváltva a vízhez adagoltam a kókuszos tejport és az olvasztott margarint, alaposan összekevertem, hogy egységes massza legyen belőle. Állni hagytam, amíg pont jól formázható lett az állaga (nem szabad sokat várni, mert akkor megszárad).

Falatnyi golyókat gyúrtam a masszából – épp csak akkorákat, hogy közepükbe lehessen rejteni egy-egy szem mandulát. Végül a maradék 20 g kókuszreszelékben megforgattam őket.

Ebből az adagból kb. 40 darab kicsi golyó lett.