Mandulás-vajas keksz

A nyári kirándulós-piknikezős-nyaralós időszak apropóján most egy olyan sütit készítettem, ami sokáig eláll – persze csak ha elég nagy adagot készítünk belőle -, és dobozba téve kényelmesen el lehet vinni egy hosszabb utazásra vagy akár a strandra. Egyszerű, gyorsan összedobható, és nem utolsó szempont, hogy egy-egy tepsi mindössze 15 perc alatt megsül, így nem kell sokáig melegíteni a lakás a sütővel.

A mandula egyébként nem csak finom, hanem egészséges is, valódi energia- és vitaminbomba: B1-, B2- és B6- és sok E-vitamin van benne, ezenkívül ásványi anyagokat is tartalmaz, például nagy mennyiségű káliumot, kalciumot, magnéziumot. Külsőleg is használják bőrápolásra, és hát ugye ebből készül sokak kedvence, a marcipán 🙂 Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, akár nyersen, akár egy ilyen finom, omlós keksz formájában.

Hozzávalók:

  • 15 dkg Schär Bread Mix lisztkeverék
  • 5 dkg Schär Mix Pâtisserie lisztkeverék
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 5 dkg őrölt mandula, + kb. 30-40 szem a díszítéshez
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 100 g xilit

A mandulát a múltkori barackos-mandulás sütinél leírt módszerrel megszabadítottam a barna héjától. 30 szemet félretettem a díszítéshez, a többit finomra daráltam, majd hozzáadtam a lisztet és a sütőport.

A vajat egy kicsit megmelegítettem, hogy könnyen keverhető legyen, és felhabosítottam a xilittel. Alacsony fokozaton tovább keverve adagoltam bele a mandulás lisztet. Alaposan összedolgoztam. Bevallom, megkóstoltam nyersen is, és már így is nagyon finom, édes-marcipános íze volt 🙂 De azért a nagyját inkább megsütöttem.

A masszából kis golyókat formáztam, és sütőpapírral bélelt, nagy tepsire sorakoztattam őket, majd mindegyikbe egy-egy szem mandulát nyomtam. Ebből a tésztamennyiségből két gáztepsire való adag lett, kb. 35 darab keksz.

175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt elkészült. Mennyei illata volt már sütés közben is, betöltötte az egész lakást 🙂

Omlós-édes falatok lettek belőle, tökéletes a reggeli vagy délutáni kávé-tea mellé – igazi kényeztetés! Aki szereti a marcipánt, annak kötelező kipróbálni.

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s