Vaníliás túrótorta

Tortát szerintem akkor is lehet sütni, ha éppen nincs születésnap vagy más különleges alkalom. Ezzel az egyszerű vaníliás túrótortával például bármikor meglephetünk valakit, hiszen viszonylag kevés munkával elkészíthető, ugyanakkor mutatós és nagyon-nagyon finom! Általában jobban szeretem a könnyed, nem túl édes süteményeket, a klasszikus tömény, margarinos tortakrémek helyett pedig szivesebben választok egy kevésbé nehézkeset – mint például ez a túrós-pudingos csoda! A kakaós piskóta és a tetejét díszítő étcsoki íze pedig remekül kiegészíti – aki a túrórudit szereti, annak ez a kombináció is garantáltan tetszeni fog!

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 csapott ek xilit
  • 4 csapott ek AlfaMix lisztkeverék
  • 2 ek kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez és a díszítéshez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 1 l tej
  • 6 ek xilit
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porrá őrölt xilit
  • 25 dkg túró
  • 1 tábla étcsoki vagy tortabevonó
  • 2-3 ek olaj

Először a kakós piskótát készítettem el. Ehhez az AlfaMix lisztkeverék nekem nagyon bevált, könnyed de nem morzsálódós tortalapot lehet sütni belőle.

A tojások sárgáját a xilittel jó alaposan habosra-fehérre kevertem. A liszthez adtam a kakóport és a sütőport, majd tovább keverve több részletben a tojásos krémhez öntöttem. A tojásfehérjét nem túl kemény habbá vertem. (Ha ugyanis túlságosan felverjük, akkor később sütés közben a benne lévő buborékok szétpattannak, és nem lesz olyan szép magas, könnyű a piskóta.) A habot óvatosan, nagy mozdulatokkal kevertem a tészta többi részéhez.

A kerek tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, az oldalát kikentem margarinnal és megszórtam liszttel (ehhez rizslisztet használtam). A sütőt előmelegítettem 200 fokra, és nagyjából 8-10 perc alatt megsütöttem a piskótát. Miután kivettem, rögtön leszedtem róla a keretet, és egy deszkára borítottam. Lehúztam az aljáról a papírt, hogy ne vizesedjen be, és hagytam kihűlni.

A kérmhez először megfőztem a két csomag pudingot – a tasakon lévő recept szerint, csak cukor helyett xilitet használva. Félretettem hűlni – érdemes a lábosból áttenni egy másik edénybe, hogy gyorsabban kihűljön.

Amikor a puding kihűlt, a margarint habosra kevertem a xilittel, majd hozzáadagoltam a szétnyomkodott/áttört túrót, végül pedig a pudingot is.

A tortalapot visszatettem a kapcsos formába, és ráöntöttem a túrós-vaníliás krémet. Szépen elegyengettem a tetejét, majd alufóliával letakarva hűtőbe tettem.

Végül a csokit alacsony hőfokon felolvasztottam, egy kevés olajat is adtam hozzá hogy fényesebb és hígabb legyen. Egy evőkanál segítségével keresztbe-hosszába, egyenetlen csíkokban rácsorgattam a torta tetejére, mintha csak összefröcsköltem volna 🙂

Amint a csoki megdermed, lehet is tálalni, de az sem árt neki, ha pár órát vagy akár egy éjszakát pihen a hűtőben.

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s