Már tavaly is terveztem, hogy készítek valami kávés ízesítésű szeletet, de annyi más ötletem is volt, hogy csak most került rá sor. Nagyon szeretem a kávét, és nem csak az ébresztő hatása miatt, hanem az íze, a hangulata… kellemesen el lehet beszélgetni mellette, munka közben lazítani egy kicsit.
Ez a süti azért is tetszett meg, mert nagyon jól néz ki a 3 különböző színű réteg egymáson. Teljes kiőrlésű, barna rizslisztet használtam hozzá, mivel maga a tészta egy egyszerű kakaós piskóta – finom puha lett, ráadásul így még egészségesebb is, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 5 ek xilit
- 0,5 dl kókuszolaj
- 60 g barna rizsliszt
- 1 ek útifűmaghéj
- fél csomag sütőpor
- 2 ek kakaópor
A krémhez:
- 5 dl (laktózmentes) tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg margarin
- 15 dkg xilit
- 1 ek darált kávé
- 1 tábla tortabevonó
A tésztához a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját a xilittel és az olajjal habosra kevertem. Hozzáadagoltam az útifűvel, kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgattam a habbá vert tojásfehérjét. Közepes méretű tepsiben 200 fokon sütöttem kb. 10 percig, utána résnyire nyitva a sütő ajtaját, lassan hagytam kihűlni, hogy ne essen össze.
Közben a krémhez megfőztem a pudingot, a csomagoláson található leírás szerint, de a két csomaghoz használtam összesen 5 dl tejet, így a szokásosnál sűrűbb lett. Hagytam hűlni, közben a margarint habosra kevertem a xilittel. Érdemes a xilitet ledarálni előtte, hogy ne ropogjon a krémben 🙂
Amikor a puding már langyosra hűlt, kanalanként a margarinhoz adagoltam, és alaposan összedolgoztam. Sűrű, édes, vaníliás krém lett belőle. A felét a kihűlt piskótára kentem, a másik felébe belekevertem egy evőkanál darált kávét, és ráterítettem a vaníliás rétegre.
Végül tortabevonóval díszítettem a tetejét.
Egy-két órára hűtőbe tettem, hogy a krém megszilárduljon kicsit, utána szépen lehetett szeletelni.
Másnap a kollégák is kaptak belőle, nagy sikert aratott! Tökéletes reggeli vagy tízórai lehet – mondjuk egy nagy bögre kávé mellé, hogy biztosan hasson 🙂