Végre itt egy hosszúhétvége, gondoltam, süssünk valami finomat húsvétra! Csakhogy péntek reggel jutott eszembe, hogy se xilit, se más édesítő nincs itthon, és minden zárva – így az édes sütemények kiestek, maradt a sós verzió. Egy jó krumplis pogácsához viszont szerencsére minden volt itthon – tekintve, hogy nem kellenek bele “extra” hozzávalók. Szép húsvétra készülődős, nyugodt sütögetés lett belőle, a végeredmény pedig a pénteki vacsoránk – frissen-langyosan, egy bögre forró teával.
Hozzávalók:
-
- 30 dkg krumpli
- 20 dkg NutriFree Mix per Pane
- 15 dkg AlfaMix
- 125 g margarin
- 2 tojás
- csipet só
- 0,5 dl tej
- 1 mokkáskanál méz
- 1 cs porélesztő
+ a kenéshez 1 tojás, 2-3 ek tej és kevés pirospaprika
Mivel élesztős tésztáról van szó, NutriFree kenyérliszt került bele – amennyi volt itthon, a többit AlfaMix keverékkel pótoltam. Gyönyörű, könnyed, jól formázható tészta lett belőle 🙂
Első lépésként megpucoltam a krumplit, és kockákra vágva, sós vízben megfőztem. Közben egy tálba mértem a liszteket és a margarint, az élesztőt pedig a mézes-langyos tejben felfuttattam. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval alaposan áttörtem, majd amikor langyosra hűlt, hozzáadtam a liszthez. Fakanállal összedolgoztam, hogy a liszt szétmorzsolódjon, majd beleütöttem a két tojást, és hozzáöntöttem a felfuttatott élesztőt. Pici sóval ízesítettem, majd előbb fakanállal, aztán kézzel jól összegyúrtam, míg az összes száraz hozzávalót felvette a tészta, és szépen összeállt egy kis gombóccá.
Ezután egy órát pihentettem (nem kell meleg helyre tenni). Közben negyedóránként egyszer kinyújtottam – nem kellett alá se liszt, se zsiradék, nagyon könnyen lehetett dolgozni a tésztával és egyáltalán nem ragadt. A kenéshez szánt tojást egy pici tejjel összekevertem, ezzel kentem meg a kinyújtott tésztát, és összehajtogattam, majd hagytam tovább pihenni. Szépen megkelt közben, egyre levegősebb lett.
A negyedik hajtogatás után ismét kinyújtottam kb. 2 ujjnyi vastagra – ne legyen vékony, mert akkor nem lesz szép “testes” a pogácsa, csak egy lepény… Késsel (nem túl mélyen) bevagdostam a tetejét, majd egy 4-5 cm átmérőjű kerek formával kiszaggattam. A pogácsákat sütőpapíros nagy tespsire sorakoztattam (kb. 15 db lett belőle), és további fél órán keresztül kelesztettem.
Miután szépen megdagadtak a pogik, megkentem a tetejüket a tejes-tojásos keverékkel, amibe még egy kis pirospaprikát is tettem, hogy szép pirosra süljön.
175 fokos sütőben 30 perc alatt lett kész. Még melegen megkóstoltuk – puha, de tartalmas, laktató. El is fogyott a nagyja vacsorára – a maradékot másnap 1-2 perc alatt megmelegítve szinte újjá varázsolhatjuk.