Joghurtos-gyümölcsös szelet

Kihasználva a nyári szezont, ezen a héten ismét egy gyümölcsös finomság készült. Eredetileg pirosbogyós gyümölcsökkel terveztem ezt a sütit – kicsit talán ízesebb és szebb is lett volna úgy -, de végül nagyon finom őszibarackot sikerült szerezni, így ezzel készült. Ami elsőre megtetszett a receptben, az a tésztába kerülő joghurt – ami remekül kivédi azt, ami a gluténmentes sütiknél gyakran előforul: nevezetesen, hogy a tészta száraz, morzsálódós lesz, főleg másnap-harmadnap. A kevert tésztákban egyébként is az a jó, hogy kevés munkával, egyszerűen elkészülnek, és nehéz elrontani őket. Garantált sikerélmény! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 pohár joghurt
  • 3/4 pohár xilit
  • 3 tojás
  • 1/2 pohár olaj
  • 2 pohár Alfa Mix (vagy más sütiliszt-keverék)
  • fél csomag sütőpor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma

A tetejére:

  • kb. 1 kg gyümölcs (lehetőleg többféle, vegyesen)
  • 3 tasak piros tortazselé
  • 3 ek xilit
  • 7,5 dl víz vagy gyümölcslé

A tésztához a mérőeszkz a joghurtospohár lesz, így még a mérleget sem kell elővenni! A joghurtot egy nagyobb keverőtábla öntöttem, a poharat elmostam, és ezzel mértem ki a többi hozzávalót.

Először a tojásokkal és a xilittel kevertem össze a joghurtot, majd hozzáadtam az olajat, végül a sütőporral elkevert lisztet. Ízesítettem még egy kis vaníliaaromával (ezzel szoktam pótolni a vaníliáscukrot). Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepisbe öntöttem, és 175 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöttem.

Közben a barackokat elnegyedeltem, kiszedtem a magját, lehúztam a héját, és vékony gerezdekre vágtam. Még jobb, ha többféle gyümölcsöt használunk, a barack mellett például pirosbogyósókat (ribizli, málna, szeder) – ezeknek intenzívebb az ízük, és a látványt is “feldobják”.

A három tortazseléből először csak egyet készítettem el. A tasakon olvasható útmoutatót követtem (ez márkától függően változhat), de cukor helyett fele mennyiségű xilitet használtam. Víz helyett szerencsésebb, ha gyümölcslevet használunk, így finomabb lesz a zseléréteg.

Az elkészült tortazselét a tésztára öntöttem, majd kiraktam a tetejét a barackkal. Ezután elkészítettem a másik két csomag zselét, és egyenletesen bevontam vele a sütit. Hűtőbe raktam, és amikor kihűlt a teteje, kis kockákra vágva tálaltam.

Az eredmény, ahogy vártam, valóban egy nagyon könnyed, finom tészta-alap, ami nem száraz, nem “fojtós”, nem mállik szét. Ahogy írtam, vegyes gyümölcsökkel még ízletesebb lehetett volna, de így is teljesen jó vasárnap esti csemege lett belőle.

Reklámok