Hétvégére gyönyörű, szinte már nyáriasan meleg idő lett. Férjemnek erről az jutott eszébe, hogy mi lenne, ha készítenék valami könnyed gyümölcsös sütit uzsonnára. Friss gyümölcsökből ugyan még kevés a választék, így fagyasztottat kellett használni, de ezzel is sikerült “megelőlegezni” egy kicsit a nyarat: tejföllel lazított, puha-könnyű piskótába merülnek el a málna-, szeder- és ribizliszemek.
Piskóták, kevert tésztás sütemények készítéséhez már teljesen áttértem a barna rizsliszt és útifűmaghéj keverékre, így sokkal egészségesebb, diétásabb finomságok készülnek, lassan felszívódó szénhidrát tartalommal. Mostanában a laktózt is igyekszünk kerülni, így ez a süti is laktózmentesen készült. Szerencsére a tejtermékeket, így a tejfölt is, elég könnyű laktózmentes változattal helyettesíteni.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 80 g xilit
- 10 dkg margarin
- 3 dl laktózmentes tejföl
- 20 dkg barna rizsliszt
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 csomag sütőpor
- 1 kk vaníliaaroma
- 25 dkg gyümölcs (ízlés szerint, vegyesen)
A tojássárgáját habosra kevertem a xilittel és az olvasztott margarinnal, majd beledolgoztam a tejfölt is. Kevés vanília aromával ízesítettem.
A száraz hozzávalókat – lisztet, útifűmaghéjat, sütőport – egy külön tálban összevegyítettem, majd több részletben ezt is a tésztához adagoltam. Végül beleforgattam a tojások habbá vert fehérjét is. Szép, habos keverék lett belőle, már nyersen is látszott, hogy milyen finom lesz 🙂
Sütőpapírral bélelt, kisebb (de magas falú) tepsibe öntöttem, és egyenletesen belepotyogtattam a gyümölcsöket. Mit mondjak, elég étvágygerjesztő volt 🙂
Persze azért megsütöttük mielőtt rávetettük volna magunkat… 160 fokon sütöttem kb. 30 percig, majd a tepsiből kivéve hagytam hűlni.
A puha, könnyű tészta, és a kissé savanykás gyümölcsök tökéletes harmóniát alkotnak – nyarat idéző-hívogató sütemény, ráadásul kevesebb, mint egy óra alatt elkészül.