Tejfölös-gyümölcsös desszert

A hét közepén tombolt a nyári kánikula, így semmi kedvem nem volt még a sütővel is tovább melegíteni a lakást. Szerencsére sok olyan finomság van, amit sütés nélkül is el lehet készíteni – és nem csak a kókuszgolyóra lehet gondolni. Ez a desszert is ilyen: hideg, gyümölcsös, könnyed – egyszóval tökéletes nyári édesség.
Én fagyikelyheket használtam formának, és mini-tortácskaként tálaltam, de készíthetjük kerek torta-, vagy akár őzgerinc formában is, ekkor szeletekre vágva kínáljuk.

Hozzávalók:

  • 350 g tejföl (20%-os legyen!)
  • 60 g xilit
  • 250 g vegyes pirosbogyós gyümölcs (málna, eper, meggy, ribizli stb.)
  • 150 g gluténmentes keksz vagy babapiskóta
  • 1 tasak zselatin

A tejfölt egy nagy tálban összekevertem a porrá őrölt xilittel. Beleforgattam a gyümölcsöket és a kisebb darabokra tört kekszet. Keksz helyett használhatunk gluténmentes babapiskótát is. A gyümölcsöket pedig természetesen ízlés- és idény szerint lehet változtatni. Nálam azúttal málnás-meggyes változat készült.
Kivit és ananászt viszont ne tegyünk bele – ezek a gyümülcsök ugyanis olyan enzimeket tartalmaznak, amik megakadályozzák a zselatin megdermedését, így a desszert nem fog összeállni.
Végül hozzáadtam a két-három evőkanál vízben feloldott zselatint. Óvatosan elkevertem benne, hogy a gyümölcsök és a keksz ne törjenek-nyomódjanak nagyon össze.
A fagyikelyhetek kibéleltem folpackkal, és beleöntöttem a keveréket, majd hűtőbe tettem néhány órára.

Tálalás előtt a megdermedt tortácskákat tányérra borítottam, és lehúztam róla a folpackot.
Nagyon mutatós, finom és könnyed desszert lett belőle. Ráadásul egyltalán nem érződik rajta, hogy tejfölből készült, inkább joghurt-tortához hasonlít az íze.

 

Vélemény, kérdés: