Mézes szívek

Közeledik a Valentin nap. Sokan szeretik, másokat a világból ki lehet kergetni vele… Én úgy gondolom, hogy ünnepelni mindig jó, és sok más szépség mellett az teszi tartalmassá és emberivé az életünket, hogy kijelölünk az évben egy-egy napot a számunkra fontos dolgoknak – például a szerelemnek, az édesanyáknak vagy a költészetnek. Ami nem jelenti azt, hogy az év többi napján nem foglalkozunk ezekkel, de ilyenkor még inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Hogy ki mivel, hogyan ünnepel, az persze ízlés kérdése, de egy édes-mézes szívvel, esetleg egy közös sütögetéssel szerintem nem lehet nagyon mellélőni 🙂 Következzen tehát a mézes-mázas-kakaós szív receptje!

Hozzávalók:

  • 250 g méz
  • 150 g margarin
  • 2 egész tojás + 3 tojássárgája
  • egy pohár tejföl
  • 600 g GM liszt – fele Schar Brad mix, Schar Pâtisserie lett nálam, mert ezek voltak itthon
  • 7 ml édesítő
  • két kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 cs sütőpor
  • 3 ek kakaópor

A mázhoz:

  • tortabevonó + egy kanál olaj
  • 1 tojásfehérje, 2 ek kukoricakeményítő, 2-3 ek xilit (finomra darálva), 2 tk citromlé, 2 tk narancslé

A mézet és a margarint lassú tűzön elkezdtem összeolvasztani egy kis lábosban, majd amikor már elolvadt a margarin, hozzákevertem a fűszert. Én készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket használtam, de ha ilyen épp nincs otthon, akkor lehet tenni bele fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót.

Miközben a vaj melegedett, összekevertem a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, a tojásokat pedig a tejföllel és az édesítővel.

Végül a lisztes keverékhez adtam – több részletben, apránként – a folyékony hozzávalókat, és az egészet fakanállal összedolgoztam, majd kézzel is átgyúrtam egy kicsit. Ezután frissen tartó fóliába csomagoltam, és egy napra a hűtőbe tettem.

Másnap elővettem a tésztát, aminek már nyersen is kimondottan mézes puszedli illata volt 🙂 Kicsit átgyúrtam, hogy felmelegedjen, és 1 cm vastagra nyújtottam. Elég lágy lett a tészta, de ez nem baj, mert az ilyen aprósütik – főleg ha gluténmentes lisztből készülnek – hajlamosak kiszáradni sütés közben. Ezért nem szabad lisztet adni hozzá a nyújtáskor. Hogy mégse ragadjon az egész a sodrófára, érdemes két sütőpapír között nyújtani.

20170208_191411 20170208_191519

Szív alakú formákat szaggattam belőle, és 175 fokon kb. 8 perc alatt megsütöttem.

A díszítéshez kétféle mázat használtam.
Az egyik egy sima tortabevonó, egy kanál étolajjal gőz felett megolvasztva.
A fehér máz készülhet a mézeskalács-díszítő “írókához” hasonlóan porcukorral, én ehelyett kukoricakeményítőt és porrá őrölt xilitet kevertem a tojásfehérjéhez (a xilitet kávédarálóval őröltem meg). Ízesítettem még egy kis citromlével és – mivel épp volt itthon – narancslével is.

A kisült szívek felét csokival megkentem, és a fehér mázzal húztam rá csíkokat, a másik felét fordítva: fehér mázon csoki-csíkokkal díszítettem.

dscf0039
pixiz-09-02-2017-11-57-00

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s