Sokszor elkészítettem már ezt a meggyes-rácsos süteményt – amióta először kipróbáltam, ez a kedvenc pite-tésztám. Érdekes keveréke a linzer- és a kelttésztának: az omlós tésztához hasonló arányban kerülnek bele az alapanyagok, de élesztő is van benne. Dagasztás helyett viszont csak gyúrni kell, majd meleg helyen keleszteni. A sima keksz-szerű tésztáknál levegősebb, kevésbé száraz alapot kapunk így, amit lehet meggyen kívül almával vagy túróval is tölteni.
Viszonylag kevés munkával elkészíthető, finom, laktató – nekem eddig mindig sikerem volt vele 🙂
A recept az egyik kedvenc receptkönyvemből való, Lajos Maritól – glutén- és cukormentesítve.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 dl tej
- 20 g élesztő
- 60 g xilit
- 500 g Alfa Mix lisztkeverék
- 250 g (hideg) margarin
- 1 tojássárgája
- 2 ek tejföl
A töltelékhez:
- kb. 800 g meggy
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 ek xilit
- 2-3 ek gluténmentes zsemlemorzsa, darált keksz, vagy burgonyapehely
- 1 tojás
Az élesztőt langyos tejben felfuttattam. Elvileg a tejben lévő cukortartalom elég ahhoz, hogy feljöjjön, nem feltétlen kell cukor bele. Nálam nem mindig működik, ez függ az élesztőt minőségétől, frissességétől, a hőmérséklettől… Ha nagyon nem akar megindulni, akkor egy pici vaníliás cukorral vagy mézzel “rásegítek”.
A lisztet elmorzsoltam a hideg, kicsi kockákra vágott margarinnal, majd hozzáadtam a xilitet, tojássárgáját, az élesztőt és a tejfölt. Az egészet először fakanállal elkevertem, majd kézzel összegyúrtam. Cipóvá formázva, konyharuhával letakarva jó háromnegyed órára félretettem kelni.
Közben egy közepes méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral, az aljánál körbe éles hajtásokat készítettem.
Az így “előhajtogatott” sütőpapírt a deszkára terítettem, és ezen nyújtottam ki – pici rizsliszttel megszórva – a megkelt tészta egyik felét. Így a hajtásoknak köszönhetően tudtam, hogy mekkorára kell nyújtani 🙂
Amikor nagyjából stimmelt, akkor visszatettem az egészet a tepsibe, és kézzel még elnyomkodtam-igazgattam kicsit. Körben egy vastagabb kis peremet kell készíteni, hogy a rácsozást majd ehhez lehessen tapasztani.
A tésztalapot villával megszurkáltam, és megszórtam burgonyapehellyel. Erre azért van szükség, hogy a töltelék ne áztassa át a sütemény alját. Eredetileg zsemlemorzsát szoktak használni erre a célra. Ebből is kaptahó persze gluténmentes változat, de ez nehezebben beszerezhető. Ezért én általában burgonyapelyhet – egész pontosan krumplipüréport – szórok rá, de a gluténmentes kekszdara is megfelel, ha épp az van otthon.
A megszórt tésztára került a meggy, amit megszórtam fahéjjal kevert xilittel. A tészta másik feléből ujjnyi vékony rudakat sodortam, és berácsoztam vele a sütit, a szélein az alsó tészta pereméhez nyomkodva.
Megkentem egy felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.
Amikor nagyjából kihűlt, kiemeltem a tepsiből egy deszkára. Nagyobb négyzetekre vágva tálalható, esetleg meg lehet szórni (fahéjas) xilittel.
MIT JELENT AZ HOGY XILIT? mi massal lehet esetleg potolni?
A xilit, másnéven nyírfacukor egy cukor helyett használható édesítőszer. Cukorbetegek, diétázók is fogyaszthatják mivel nem emeli meg a várcukorszintet. Lehet használni helyette kristálycukrot, ha nem kell hogy cukormentes legyen a süti. Természetes édesítőnek ott van még a stivia és az eritritol például.