Hullócsillag

Ha már nemrég a maradék sütemények “megmentéséről” írtam, jöjjön most egy olyan süti, amihez felhasználhatunk minden otthon összegyűlt apró édességet: csokit, magvakat, mazsolát, narancshéjat stb. Lényegében egy joghurtos piskótát készítünk, amibe belekeverhetünk – apróra vágva, rumba áztatva – bármit, ami jól esik, és amit találunk otthon 🙂 Egy kicsit a gyümölcskenyérre hasonlít, de csillag alakúra szaggatva, a tetejét ízlés szerint (illetve a rendelkezésünkre álló alapanyagok szerint) díszítve tálaljuk. Gyors, olcsó sütemény, mivel nagyrészt az otthon lévő, innen-onnan megmaradt alapanyagokkal dolgozunk. Ráadásul emiatt minden alkalommal más és más lesz a végeredmény! 🙂

Hozzávalók:

      • 1 pohár (kb. 170 g) joghurt
      • 1 tojás
      • 15 dkg AlfaMix
      • fél csomag sütőpor
      • 50 g eritrit
      • 2 ml folyékony édesítő
      • 1 dl olaj
      • kb. 0,5 dl tej
      • 20 dkg vegyes “apróság”
      • 1 teáskanál rumaroma

Első lépésként apróra vágtam a vegyes “belevaló” finomságokat: került közé egy fél marék mandula; különböző ízesítésű szaloncukrok; pár darab mézeskalács; egy kevés kandírozott narancshéj. De tehetünk bele egy kis kókuszreszeléket, diót, mazsolát, almát, aszalt gyümölcsöket is. 1 dl vízben elkevertem egy teáskanál rumaromát, és ezzel nyakonöntöttem az “apróságokat”, majd félretettem.

hullócsillag - hetisüti

A tésztához a joghurtba belekevertem a tojást, majd hozzászitáltam a lisztet és a sütőport. Fakanállal elkevertem kicsit, és az eritritet, édesítőt, olajat is hozzáadva az egészet alaposan összedolgoztam. Végül egy kevés tejjel higítottam még rajta, hogy könnyen keverhető legyen. Végül belekevertem a tésztába a rumos-vegyes apróságot is. Nagyjából olyan állaga lett, mint amilyen a gyümölcskenyérnek szokott lenni.

Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe simítottam a masszát.

Tipp: Mivel épp akadt itthon egy kis kakaópor, ezért kettészedtem a tésztát, és az egyik felébe belekevertem egy teáskanálnyit. A sötétebb és a világosabb részt aztán felváltva kanalaztam a tepsibe,  hogy szép “márványos” legyen.

180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt sült meg. Rögtön deszkára borítottam, lehúztam róla a sütőpapírt.

hullócsillag - hetisüti

Ezután csillag alakú formákat szúrtam ki a kész süteményből. Úgy ügyeskedtem, hogy minél kevesebb tészta maradjon ki köztük, hiszen itt nem lehet a maradékot újra összegyúrni és kiszaggatni… Nade, azért a “nyesedék” sem veszett kárba – a poszt végén kiderül, mi lett belőle 🙂 Ha a kiszúró nem elég éles, akkor egy éles-hegyes kis késsel rásegíthetünk. Persze, ha nincs kedvünk szaggatni, akkor egyszerűen kockákra is vághatjuk a sütit.

hullócsillag - hetisüti

Miután tehát kiszaggattam a csillagokat, következett a díszítés. Lényegében ez is a fantáziánkra van bízva, és arra, hogy mit találunk otthon 🙂 Ha éppen van egy tojásfehérjénk, akkor készíthetünk belőle a mézeskalács “írókához” hasonló mázat, és ezt csorgathatjuk a sütik tetejére – vagy akár teljesen be is vonhatjuk vele a formákat. Megszórhatjuk szórócukorral, apróra vágott magvakkal.

Én most néhány maradék Mikulás-figurát olvasztottam fel, gőz fölött, egy evőkanál olajjal, és ezzel csíkoztam be a csillagokat. Végül szórtam rájuk egy kis mandulát – így lett tökéletes a kompozíció 🙂

hullócsillag - hetisüti

A csillagok kiszúrása miatt keletkezett maradék tésztadarabokat pedig egy-egy kis tálkába halmoztam, a tetejüket meglocsoltam az olvasztott csokival, és megszórtam mandulával. Legalább olyan finom és mutatós lett ez is, mint a hullócsillagok 🙂

hullócsillag - hetisüti

 

 

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s