Szilvás gombóc

Itt a szilva-szezon, így ideje volt, hogy a túrógombóc után a szilvás gombóc is elkészüljön. Nálunk egy gulyáslevessel kiegészítve volt vasárnapi ebéd, de akár desszertként is lehet tálalni, vagy uzsonnára. Nem csak finom, hanem olcsó és laktató is. Jó sok fahéjas édesítővel megszórva szeretjük! 🙂

Hozzávalók:

  • 650 g burgonya (meghámozva, tisztítva legyen ennyi a súlya)
  • 20 dkg Alfa Mix liszt
  • 2 dkg margarin
  • csipet só
  • 8-10 szem szilva (lehetőleg érettebb, puha)
  • gluténmentes zsemlemorzsa
  • ízlés szerint fahéjjal kevert xilit

A krumplit meghámoztam, kockára vágtam, és enyhén sós vízben megfőztem. A legtöbb receptben úgy írják, hogy héjában kell megfőzni a krumplit – nem tudom, más lesz-e úgy a végeredmény, én azért csináltam inkább így, mert nyersen sokkal könnyebb megtisztítani, és hamarabb meg is fő felkockázva, mint egészben.

Amikor puhára főtt, leöntöttem róla a vizet, és átraktam egy nagyobb műanyag keverőtálba. Krumplinyomóval alaposan összepasszíroztam, majd hagytam egy kicsit hűlni. Amikor már langyos volt, hozzátettem a margarint és egy kevés sót, majd rászitáltam a lisztet. Először fakanállal nagyjából összedolgoztam, majd kézzel rendesen összegyúrtam, és gombóccá formázva kb. negyed órát pihentettem.

Közben a szilvát félbevágtam, kimagoztam, a xilitet pedig porrá őröltem és összekevertem egy kevés fahéjjal.

A nagy nyújtódeszkát vékonyan megkentem olajjal, hogy a tészta ne ragadjon le (lisztet nem akartam alá tenni, mert így is kicsit túl száraznak-lisztesnek éreztem a tésztát). Kb. fél cm, vékonyra kinyújtottam a tésztát, igyekeztem nagyjából négyzet alakúra (ahol nem sikerült, ott a kilógó széleket leszedtem, majd összegyúrtam és külön kinyújtottam).

Ezután akkora négyzetekre vágtam a tésztát, hogy a felezett szilvákat szépen bele lehessen csomagolni. A négyzet sarkait ráhajtottam a szilvára, majd összenyomkodtam, és óvatosan átgyúrtam, hogy főzés közben ne essen szét.

A gombócokat forrásban lévő, bő vízbe tettem. A zsemlemorzsát egy nagyon kevés olajon, serpenyőben megpirítottam.

Miután a gombóc feljött a víz tetejére, néhány percig még hagytam főni, majd szűrőkanállal kiemeltem, lecsepegtettem. Először egy tálra tettem hűlni, és csak amikor már egy kicsit megszáradt, akkor forgattam bele a zsemlemorzsába – így nem áztatja el az egész serpenyőt, és nem is vesz fel magára túl sokat.

Tálaláskor megszórtuk fahéjas xilittel. Frissen a legjobb! 🙂