Nálunk idén is piros-fehér-zöld színekben pompázó süti készült március 15-re – nem csak a nemzeti ünnep miatt, hanem a bátyám születésnapjára, családi összejövetelre. Tavaly kokárda-mintás gyümölcsös tortát sütöttem, úgyhogy most már hagyományosnak mondható a nemzeti színű süti erre a napra 🙂 Jövőre aztán majd törhetem a fejem megint…
Ehhez a sütihez igazából egy korábbi – egyébként mindig nagy siker arató – receptet költöttem át egy kicsit. A fantás-túrós szelet pont három színű, középen a fehér, túrós-tejszínes réteg adott, a tetején az üdítős-pudingos színe is könnyen variálható; az alsó piskóta pedig ételfestéktől lett zöld.
Zöld színű süteményt lehet egyébként kellő mennyiségű mandula-aroma hozzáadásával is készíteni, de az intenzív marcipán íz nem illett volna a többi réteghez, így inkább a festék mellett döntöttem. Sütés közben a tészta külseje megbarnult ugyan – biztosan van más fajta ételfesték is, amivel ez kiküszöbölhető -, de szerencsére a belseje azért zöld maradt, így végül összeállt a magyar zászló 🙂
Mivel laktózérzékenyek is vannak a családban, így ez a süti nem csak glutén-, hanem laktózmentes is lett, valamint cukor nélkül készült.
Hozzávalók:
A zöld piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek xilit
- 6 ek AlfaMix lisztkeverék
- 1 cs sütőpor
- zöld ételfesték
A fehér túrókrémhez:
- 0,5 kg laktózmentes túró
- 2-3 ek xilit
- citromlé
- 1 cs zselatin
- 2,5 dl növényi, cukormentes Hulala habtejszín
- 1 cs habfixáló
A piros réteghez:
-
- 2 cs epres pudingpor
- 7,5 dl piros színű, cukormentes üdítő (pl. Olympos light)
A zöld piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem, a sárgáját kikevertem a xilittel. Ekkor került bele az ételfesték: én folyékonyat használtam, ebből 2-3 teáskanál elég ahhoz, hogy szép élénkzöld színt kapjon a tészta. Hozzákevertem a lisztet, sütőport. A tojáshab egy részét még géppel kevertem bele, a többit óvatosan spatulával beleforgattam. Így nézett ki a zöld piskótatészta:
Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon 10 perc alatt megsült. A külső réteg megbarnult közben, úgyhogy izgultam is, hogy mi lesz így a zászlóval 🙂 de szerencsére a belseje szép zöld maradt.
Amíg hűlt a piskóta, összeállítottam a fehér réteget. Ehhez a laktózmentes túrót jól szétnyomkodtam, és xilittel, citromlével ízesítettem. Hozzádtam a zselatint – most “expressz” zselatint vettem, amit nem kellett felmelegíteni előtte, csak a túróhoz keverni. A tejszínhabot ezúttal a Hulala cukormentes változatából készítettem, mivel ez tej- és cukormentes is. Egy csomag habfixálóval felvertem, és a túróhoz forgattam. A túrós réteget egyenletesen elsimítgattam a piskóta tetején.
Már csak a piros réteg volt hátra 🙂 Ehhez nem volt más dolgom, mint megfőzni a pudingot – csak épp tej helyett a cukormentes, piros színű üdítővel. Egy kis lábosba szórtam a pudingport, apránként felöntöttem az üdítővel, majd lassan felmelegítettem, és folyamatosan kevergetve besűrítettem. Amikor egy kicsit kihűlt, rácsorgattam a sütemény tetejére. Ha egy-két órára hűtőbe tesszük, az nem árt neki, jobban összeáll a túrós réteg – nekem most egy kicsit szétesős lett, így nehezebb volt szeletelni. Azért a piros-fehér-zöld színösszeállítás így is szépen érvényesült 🙂