Mézeskalács

Sokféle mézeskalács létezik: van, amelyik már a sütőből kivéve olyan mint a beton, és van, amelyik csak kihűlve lesz kőkemény… Esetleg dobozba téve megpuhul. Vagy mégsem.

Ezt a receptet viszont “rögtön puha és az is marad” megjegyzéssel őrzöm a receptfüzetemben. Nem emlékszem már, hol találtam, talán egy magazin karácsonyi mellékletében – mindenesetre nálam nagyon bevált, és most már gluténmentes változatban is ezt szoktam elkészíteni. Idén annyit változtattam rajta, hogy egy kevés útifűmaghéjat is tettem bele, hogy még puhább legyen. Ha épp nincs otthon, akkor ezt el is lehet hagyni.

A mézes-sütés és díszítés pedig az egyik kedvenc adveni készülődős programunk minden évben. Karácsonyi zenével a háttérben, némi forraltborral… így születnek a szebbnél-szebb – vagy néha inkább vicces alkotások 🙂 Nade, nem is a művészi érték itt a lényeg, hanem a hangulat, és persze a finom végeredmény!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 420 g AlfaMix liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 125 g méz
  • 125 g margarin
  • fűszerek ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér…
  • 3 tojás
  • 130 g xilit
  • 1 ek útifűmaghéj (elhagyható)
  • 2 ek citromlé

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg porcukor vagy porrá őrölt xilit
  • színes mázhoz egy-két mokkáskanál ételfesték
  • ízlés szerint dió, mazsola, mandula, színes szórócukor stb.

A mézeskalács sütést érdemes hétvgére tervezni, mert így nem kell kapkodni, szép nyugodtan lehet pihentetni a tésztát, majd szaggatni, sütni, díszíteni.

A tésztához először a mézet egy kis láboskában, alacsony hőfokon összeolvasztottam a margarinnal és a fűszerekkel. Amikor a margarin teljesen elolvadt, félretettem hűlni.

Közben a tojásokat habosra kevertem a xilittel és a citromlével. Az útifűmaghéjat beáztattam kb. 1 dl vízbe, majd amikor már jól megszívta magát a folyadékkal, a tojáshoz adtam és ezzel is alaposan összekevertem.

Ezután felváltva a tojáshoz öntöttem a szódabikarbónával és a reszelt narancshéjjal elkevert lisztet, meg a langyosra hűlt fűszeres-margarinos mézet. Összegyúrtam a tésztát – először még a habverővel dolgoztam, aztán amikor már az összes liszt belekerült, akkor a dagasztókarra váltottam.

Fóliával letakarva hűtőbe tettem. Legalább 3-4 órát, de inkább egy éjszakát érdemes pihentetni.

Másnap átgyúrtam egy kicsit a hűtőből elővett tésztát, és kb. fél centi vastagra nyújtottam. Szilikonos nyújtódeszkát használtam, és egyáltalán nem tapadt le a tészta. Ha mégis ragadna, akkor egy leheletnyi rizslisztet lehet szórni alá, vagy pedig két sütőtpapír között nyújtani – így nem kerül több liszt a tésztába.

Nyújtás után karácsonyi formákat szaggattam, és sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket. A tetejüket meg lehet kenni tojással, akkor kicsit fényesebb lesz. Díszítésként nyomhatunk bele diót, mogyorót, mazsolát stb.

175 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsül. Kicsit megdagadtak, de a formájukat szépen megtartották.

Amíg a mézesek hűltek, elkészítettem a díszítő mázat.

Ehhez a tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a porcukor felét. Jó alaposan, legalább 3-4 percig kell tovább verni a habot, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Hozzáadtam a cukor másik felét, és azzal is kevertem még 3-4 percig.

A máz felét kiszedtem egy külön tálba, és hozzákevertem még egy kevés keményítőt, valamint 2 kávéskanál piros ételfestéket. Így fehér és rózsaszín mázzal is dolgozhattunk 🙂

A mázzal való “rajzoláshoz” használhatunk tiszta nejlonzacskót vagy sütőzacskót, aminek pici lyukat vágunk a sarkán. De készíthetünk nyomózsákot sütőpapírból is: egy háromszög alakú darabot kell összetekekerni úgy, hogy tölcsér alakú legyen: az egyik végén csak egy kis lyuk maradjon, a másik vége felé szélesedjen. (itt van egy videó róla: https://vimeo.com/15529199)

A díszítésnél érdemes előre átgondolni a mintát – a neten rengeteg szép ötletet lehet találni. Nekem most azok tetszettek meg, ahol a forma egyik fele csíkos vagy rácsos, a másik fele pöttyökkel van díszítve. Természetesen mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy miket alkot 🙂

Ha nem akarunk mintázással bajlódni, akkor azt is megtehetjük, hogy egyszerűen beborítjuk mázzal a forma teljes felületét, és még apró cukorkát is szórhatunk rá amíg folyékony, hogy beleragadjon.

Amikor a máz megszáradt, tegyük fémdobozba a sütiket, így sokáig eláll.

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s