Epres-joghurtos túrótorta

Ideje volt már, hogy készüljön valami epres finomság. A baj csak az, hogy ha epret veszünk, az általában nem jut el addig, hogy belekerülhessen egy sütibe… Múlt héten viszont kihasználtam, hogy egyik este egyedül voltam otthon, és gyorsan összedobtam ezt a piskótás, könnyű-krémes finomságot. Ami aztán olyan gyorsan elfogyott, hogy le se tudtam fotózni… így a héten újra megsütöttem. Az első változatnál egyébként csak alul volt piskóta, rajta egy réteg krém, és a tetejére halmozott gyümölcsöket tortazselével is leöntöttem.

Másodszorra kisebb tortaformát használtam, és bár kevesebb tésztát kevertem be, még így is jóval vastagabb lett a piskóta. Így hát ezúttal kettévágtam, és a két réteg közé is került krém és eper is.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 4 ek xilit
  • 80 g gluténmentes lisztkeverék

A krémhez:

    • 0,5 kg túró (laktózmentes)
    • 5 ek xilit
    • 1 ek citromlé
    • 300 g natúr joghurt (laktózmentes)
    • 1 csomag zselatin

Továbbá: kb. 250 g eper

A piskótához most egy kész gluténmentes lisztkeveréket használtam: Schär Mix it! Universal fajtát, amit most az ALDI-ban is lehetett kapni. Azért “universal”, mert sütihez és kenyérhez, kelt tésztához is használható – és tényleg, egészen finom kenyeret is sikerült sütni belőle, a piskóta pedig könnyed, puha lett. Sütőport nem raktam bele, de így is szép magas lett a torta. Hűtés közben aztán kicsit összeesett – szokás szerint türelmetlen voltam, és nem hagytam elég lassan hűlni -, de még így is elég vastag volt ahhoz, hogy kétrétegű torta legyen belőle. Túróból, joghurtból is laktózmenteset használtam, mivel mostanában a laktózt is igyekszünk kihagyni az étrendből.

A piskótatésztát gyorsan összeállítottam: a tojássárgáját kikevertem a xilittel, hozzáadtam a lisztet majd a habbá vert fehérjét, és már mehetett is a sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű kerek formába. 180 fokon sütöttem kb. 20 percig, majd hagytam hűlni.

Közben elkészítettem a krémet.

A túrót villával szétnyomkodtam, majd porrá őrölt xilittel és egy kevés citromlével ízesítettem.

Zselatinból olyan fajtát használtam, amit nem kell melegíteni, csak hozzákeverni a krémhez. Egy kisebb tálba szórtam a port, és több részletben hozzákevertem a joghurtot. Alaposan összekevertem, hogy csomómentes legyen, majd az egészet összedolgoztam a túróval.

A kihűlt piskótát egy nagy éles késsel vízszintesen kettévágtam. Az alsó felét megkentem a túrókrém felével, és rárakosgattam a vékonyabb szeletekre vágott epret. Befedtem a másik tortalappal, megkentem a maradék krémmel, és a tetejét is eperrel díszítettem.

Pár órára érdemes hűtőbe tenni, hogy a krém megdermedjen, utána könnyebb szeletelni. Friss, könnyed, igazi nyárindító finomság!

eprestúrós