Túrós-barackos kalács

Nyáron nem lehet elég gyümölcsös sütit készíteni, ráadásul mindig más-más finomságnak van szezonja – a lehetőségek száma pedig végtelen. Így a korábbi epres torta, pohárkrém és szedres muffin után most a barack következett. A gyümölcs-túró párosítás szerintem mindig nyerő, ebben a laktató, tartalmas süteményben vékonyabb réteg kelt tésztára kerül a jó sok “rakomány”.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 150 g gluténmentes süteményliszt
  • 1 dl laktózmentes tej
  • 1 csomag élesztő
  • 1 kk méz
  • 25 g xilit
  • 40 g kókuszzsír
  • 1 kisebb tojás

A “rakományhoz”:

  • 400 g laktózmentes túró
  • 70 g xilit
  • 1 ek citromlé
  • 150 g laktózmentes tejföl
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4-5 ek gluténmentes kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
  • 800 g őszibarack

 

A tésztához az tejet meglangyosítottam, és egy pici méz “segítségével” felfuttattam benne az élesztőt.

Közben egy nagy tálba kimértem a lisztet és a porrá őrölt xilitet. Hozzáadtam a tojást és a kókuszzsírt (megolvasztva), majd az élesztős tejet, és az egészet alaposan megdagasztottam. Letakarva félretettem pihenni. Ekkor még nem kelt meg nagyon, sütés közben viszont nagyon szépen megdagadt a tészta!

A túrót villával szétnyomkodtam, xilittel és citromlével ízesítettem, majd belekevertem a pudingport; végül tejföllel lazítottam a krémet. Nem baj, ha híg a krém – sütés után nem fog folyni, szépen lehet majd szeletelni. Én minden tejtermékből laktózmenteset használtam a tésztához és a krémhez is.

A barackot meghámoztam, elfeleztem és gerezdekre vágtam. 

Egy keskeny, hosszúkás, magasfalú sütőformát kibéleltem sütőpapírral. A tésztát belekanalaztam, és igyekeztem egyenletesen szétteríteni. Ezután érdemes megszórni gluténmentes morzsával, hogy a töltelék ne áztassa át a tésztát. Én év elején a karácsonyi maradék mézeskalácsokat daráltam le és tettem el befőttesüvegben erre a célra, így most is ezt használtam. De bármilyen morzsává tört gluténmentes (édes vagy semleges ízű) keksz, vagy akár száraz kenyérmorzsa is megteszi.

A tésztát tehát megszórtam a morzsával, majd sűrűn, egyenletesen kirakosgattam a barack-gerezdek felével. Rásimítottam a túrókrém felét, és ezt is megszórtam morzsával. Majd következett a második réteg barack és túró.

Alufóliával letakartam, hogy ne égjen oda a teteje, míg a közepe és a tészta átsül. Így sütöttem 200 fokon 50 percen keresztül, majd még kb. 10 percig alufólia nélkül – amíg a teteje egy kicsit színesedni kezdett.

A tepsiben hagytam kicsit hűlni-szilárdulni, majd deszkára emeltem, leszedtem a sütőpapírt az oldaláról, és óvatosan kihúztam a süti alól, hogy ne vizesedjen be.

Langyosra hűlve már szépen lehet 1-2 cm vastag szeletekre vágni. Esetleg porrá őrölt xilittel megszórhatjuk a tetejét. Szép magas sütemény lett, jó sok túróval és gyümölccsel, mmm… zseniális! 🙂 Sárgabarackkal is ki fogom próbálni!

 

Ha ízlett, próbáld ki a többi túrós-gyümölcsös receptet is:

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s