Nyáron nem lehet elég gyümölcsös sütit készíteni, ráadásul mindig más-más finomságnak van szezonja – a lehetőségek száma pedig végtelen. Így a korábbi epres torta, pohárkrém és szedres muffin után most a barack következett. A gyümölcs-túró párosítás szerintem mindig nyerő, ebben a laktató, tartalmas süteményben vékonyabb réteg kelt tésztára kerül a jó sok “rakomány”.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g gluténmentes süteményliszt
- 1 dl laktózmentes tej
- 1 csomag élesztő
- 1 kk méz
- 25 g xilit
- 40 g kókuszzsír
- 1 kisebb tojás
A “rakományhoz”:
- 400 g laktózmentes túró
- 70 g xilit
- 1 ek citromlé
- 150 g laktózmentes tejföl
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4-5 ek gluténmentes kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
- 800 g őszibarack
A tésztához az tejet meglangyosítottam, és egy pici méz “segítségével” felfuttattam benne az élesztőt.
Közben egy nagy tálba kimértem a lisztet és a porrá őrölt xilitet. Hozzáadtam a tojást és a kókuszzsírt (megolvasztva), majd az élesztős tejet, és az egészet alaposan megdagasztottam. Letakarva félretettem pihenni. Ekkor még nem kelt meg nagyon, sütés közben viszont nagyon szépen megdagadt a tészta!
A túrót villával szétnyomkodtam, xilittel és citromlével ízesítettem, majd belekevertem a pudingport; végül tejföllel lazítottam a krémet. Nem baj, ha híg a krém – sütés után nem fog folyni, szépen lehet majd szeletelni. Én minden tejtermékből laktózmenteset használtam a tésztához és a krémhez is.
A barackot meghámoztam, elfeleztem és gerezdekre vágtam.
Egy keskeny, hosszúkás, magasfalú sütőformát kibéleltem sütőpapírral. A tésztát belekanalaztam, és igyekeztem egyenletesen szétteríteni. Ezután érdemes megszórni gluténmentes morzsával, hogy a töltelék ne áztassa át a tésztát. Én év elején a karácsonyi maradék mézeskalácsokat daráltam le és tettem el befőttesüvegben erre a célra, így most is ezt használtam. De bármilyen morzsává tört gluténmentes (édes vagy semleges ízű) keksz, vagy akár száraz kenyérmorzsa is megteszi.
A tésztát tehát megszórtam a morzsával, majd sűrűn, egyenletesen kirakosgattam a barack-gerezdek felével. Rásimítottam a túrókrém felét, és ezt is megszórtam morzsával. Majd következett a második réteg barack és túró.
Alufóliával letakartam, hogy ne égjen oda a teteje, míg a közepe és a tészta átsül. Így sütöttem 200 fokon 50 percen keresztül, majd még kb. 10 percig alufólia nélkül – amíg a teteje egy kicsit színesedni kezdett.
A tepsiben hagytam kicsit hűlni-szilárdulni, majd deszkára emeltem, leszedtem a sütőpapírt az oldaláról, és óvatosan kihúztam a süti alól, hogy ne vizesedjen be.
Langyosra hűlve már szépen lehet 1-2 cm vastag szeletekre vágni. Esetleg porrá őrölt xilittel megszórhatjuk a tetejét. Szép magas sütemény lett, jó sok túróval és gyümölccsel, mmm… zseniális! 🙂 Sárgabarackkal is ki fogom próbálni!
Ha ízlett, próbáld ki a többi túrós-gyümölcsös receptet is: