Hetek óta terveztem már, hogy kókuszos sütit készítek, ugyanis valami miatt több csomag – bontatlan és félig teli – kókuszreszelék összegyűlt itthon. A csoki remekül illik a kókuszhoz, nem véletlen olyan népszerű édesség a bounty szelet 🙂 Sütiben is jól passzolnak egymáshoz – és még szépen is néznek ki ezek a csíkos kockák. Hogy még “fittebb” legyen, most egy olyan lisztkeveréket használtam a tésztához, ami csupa egészséges összetevőből készül: a Szafi Free liszt ugyanis amellett, hogy glutén-, tej- és tojásmentes, a többi gluténmentes lisztkeverékkel ellentétben nem kukoricát, burgonyakeményítőt vagy rizslisztet tartalmaz, hanem hajdinalisztet, kölest, tápiókát és más egészséges, rostokban gazdag őrleményeket. Mivel egy egyszerű kevert tésztáról van szó, így lényegében bármilyen gluténmentes lisztkeverékből elkészíthető. Nálunk ráadásul laktózmentes tejjel készült, így még inkább “mindenmentes” lett.
Hozzávalók:
-
- 8 db tojás
- 15 dkg xilit
- 1 bögre tej
- 1 bögre olaj
- 35 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 1 cs sütőpor
- 1 ek citromlé
- 5 dkg darált dió
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
A kókuszkrémhez:
- 10 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 80 g xilit
- 35 dkg kókuszreszelék
- 1 liter tej
- a tetejére 2 tábla tortabevonó
A tésztához először a tojásokat habosra kevertem a xilittel. A liszthez adtam a sütőport és a darált diót, majd felöntöttem a tojásos keverékkel. Az elején még óvatosan, kisebb részletekben adagoltam a tojást, és közben mindig csomómentesre kevertem. Hozzáadtam a tejet és az olajat is, majd egy kis citromlével ízesítettem. Ezután a tésztát ketté szedtem, és az egyik felébe belekevertem még 3 ek kakaóport, így lett egy sötétebb és egy világosabb tészta.
A kakaós tésztát egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntöttem, és kb. 10 percig sütöttem 175 fokon – nem kell teljesen átsütni, csak amíg megszilárdul annyira, hogy a kókuszkrémet rá lehessen kenni a tetejére.
A krémhez a lisztet és a xilitet egy nagy lábosba szórtam, és felhigítottam (ezt is mindig csomómentesre keverve) a tejjel. Lassú tűzön, állandóan kevergetve addig melegítettem, amíg kicsit besűrűsödött. Ekkor beleforgattam a kókuszreszeléket.
A krémet a félig megsült kakaós tésztára kentem, majd ráöntöttem a tészta másik felét, és visszatettem a sütőbe még kb. 20-25 percre. Mivel nem pontosan válaszottam két egyenlő részre a tészát, így az alsó réteg vastagabb lett, de ez olyan szempontból nem is baj, hogy az több ideig sül, mint a felső – így szerencsére nem égett oda az alja sem 🙂
Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e a felső tésztaréteg. Amikor kész lett, a sütőpapír segítségével óvatosan kiemeltem a tepsiből, és tálcán hagytam hűlni. Végül két tábla tortabevonót gőz felett megolvasztottam, és bevontam vele a sütemény tetejét. Kisebb kockákra vágva tálaltam. Jutott belőle itthonra és vendégségbe is a hétvégén, és mindenütt sikere volt 🙂