Instant süti karácsonyra

kakaós diós szelet

Egy jó recept, egy csinos üveg – és már kész is az instant süti, ami akár karácsonyi ajándék is lehet. Anyukádnak, a nővérednek, a kolléganődnek – bárkinek, aki szeret sütni. Vagy épp annak, aki nem annyira tud, de egy nagyon egyszerű finomságot szívesen elkészítene. Ráadásul ennek az ajándéknak kétszer lehet örülni: egyszer a fa alatt, egyszer pedig akkor, amikor meg lehet kóstolni 🙂 Akár a közös sütizős program is az ajándék része lehet.

Az instant sütihez mindössze egy megfelelő receptre és egy szép befőttesüvegre van szükség.

A sütemény szilárd hozzávalóiból mérjünk ki annyit, amennyi egy adag (egy tepsi) elkészítéséhez kell. Ezeket rétegezzük az üvegbe – minél változatosabb, annál jobban fog kinézni. Zárjuk le az üveget, és egy kártyán mellékeljük a pontos receptet. Írjuk bele, hogy az üveg tartalmán kívül milyen hozzávalókra lesz még szükség, hogyan kell elkészíteni, valamint tüntessük fel a sütési időt és a hőfokot. Az üveget díszíthetjük még szép szalaggal vagy masnival, ragaszthatunk rá címkét, vagy rajzolhatunk, írhatunk rá üvegfestékkel.

Az instant sütihez olyan receptet érdemes választani, ami viszonylag kevés folyékony illetve romlandó alapanyagot (tojás, vaj, tej stb.) tartalmaz, hiszen ezeket nem tudjuk “üvegbe zárni”, hanem a megajándékozottnak kell hozzátenni. Egyszerű receptet válasszunk, ahol csak össze kell keverni a hozzávalókat – tehát ahol nem kell pl. a tojást külön a cukorral felverni, mert az üvegből nehéz rétegenként kiszedni az alapanyagokat… Általában a kevert-tésztás, tepsis vagy muffin receptek alkalmasak erre.

Érdemes arra is figyelni, hogy a száraz hozzávalók változatos színűek/árnyalatúak legyenek, mert így lesznek mutatósak a rétegek. A fehér liszt, cukor/édesítő mellett például jól mutat a világosbarna darált dió vagy mogyoró, a sötét színű kakaópor mellett a kókuszreszelék. Jól mutatnak az üvegben a durvára vágott magvak, csokidarabok, aszalt gyümölcsök, mazsola – például egy finom gyümölcskenyér hozzávalói (ezek viszont nem tarthatók el akármeddig, így mindenképp írjunk rá lejárati dátumot!).

A rétegek egyenletességét egy kis gyakorlással lehet fejleszteni 🙂 Nekem elsőre így sikerült…

A képen látható üveg tartalmából margarin, tojás és tej hozzáadásával remek kakaós-diós szelet készíthető – a pontos recept hamarosan felkerül a blogra.

kakaós diós szelet